Man som exponerade förföljelsen av Falun Gong via TV-sändning dog i polisförvar förra året - hur går det för Charles Li?

Hou sattes i häkte av kinesisk polis i Changchun, Kina, i augusti 2002. Två dagar senare kremerade polis hans kropp i hemlighet. Information kring hans död undanhålls noga av kinesiska myndigheter. Den amerikanske medborgare som är anklagad för ett liknande "brott" är fortfarande frihetsberövad i Kina.

(FDI) - Den 35-årige kinesiske medborgaren Hou Mingkai var död och redan kremerad i hemlighet bara två dagar efter att ha frihetsberövats av kinesisk polis.

Den 5 mars 2002 kopplade Hou och några andra in sig på en kabel-TV-signal i den nordvästkinesiska staden Changchun för att under rådande omständigheter sända ut program som exponerade förföljelsen av Falun Gong för TV-tittarna.

Programmet innehöll information från människorättsorganisationer, världspressen och andra nyhetskällor som är lätt tillgängligt för dem som lever utanför Kina. Inuti Kina är dock vad människor ser, läser och hör om Falun Gong strikt kontrollerat av statsstyrda massmedier. Därför är sådana program för många kineser den första glimten som de får om förföljelsen av Falun Gong i sitt eget hemland.

Insidekällor rapporterade att sändningarna i Changchun gjorde den dåvarande kinesiske ledaren Jiang Zemin rasande, vilket medförde att han gav order att man skulle avrätta alla personer som hade varit inblandade i utsändningen.

Den 15 mars 2002 utfärdade Amnesty Internationals högkvarter i London en blixtaktion för Falun Gong-utövare i Changchun. "Dussintals medlemmar av den andliga rörelsen Falun Gong rapporteras ha blivit frihetsberövade under ett säkerhetstillslag i staden Changchun, Jilinprovinsen", stod det i blixtaktionen. "Amnesty International tror att de löper stor risk att utsättas för tortyr eller illa behandling [...] vägspärrar rapporteras ha satts upp runtom i staden och dussintals utpekade Falun Gong-utövare har satts i häkte."

Den lokala 610-byrån i Changchun utfärdade en häktningsorder för Hous arrestering och utlovade en belöning på 50 000 Yuan samt en befordran till vem som helst som tog fast honom.

Hou frihetsberövades av kinesisk polis den 21 augusti 2002 för sin inblandning i TV-sändningen. Två dagar senare kremerade polis hans kropp i hemlighet. Specifika detaljer om hur Hou dog har inte bekräftats eftersom informationen sam hat att göra med dödsfallet bevakas noga av kinesiska myndigheter.

Dr. Charles Li, amerikansk medborgare, dömdes nyligen till tre års fängelse i Kina för "misstanke om planering" av en liknande kapning av en TV-signal.

En talesman för Falun Dafa Information Center i New York, Levi Browde, säger att Hous död leder till "allvarlig oro" gällande Lis fall.

- Förföljelsen av Falun Gong i Kina har till stora delar kunnat få näring genom en anti-Falun Gong-propaganda som bygger på lögner och bedrägeri, säger Browde.

- Jiang Zemins största rädsla är att det här ska avslöjas, så de som gör försök att exponera det får en snabb och ofta brutal respons. Hous död i polisförvar och regimens beslutsamhet att behålla Li i förvar, trots internationella protester, uttrycker tydligt denna rädsla.

AGERA NU

I FOKUS