Förtryckets arkitekt

2003-08-12 Individuellt stöd
"Det är en man som individuellt tog detta beslut … [Jiang Zemin] gick emot många andra människor i sin egen politbyrå som inte ville göra på det sättet mot Falun Gong, av vilka en del till och med själva utövade Falun Gong eller hade anhöriga som utövade Falun Gong. Så vi måste hålla honom ansvarig.”

-- Mark Palmer, f.d. amerikansk ambassadör och numera ordförande i Friends of Falun Gong USA

Under de senaste fyra åren, har Kinakännare föreslagit en rad olika socio-politiska orsaker till varför den kinesiska regimen tog beslutet att försöka krossa Falun Gong – en qigong- och meditationsmetod med gamla rötter.

Men svaret kanske är mer enkelt – och samtidigt mer ofattbart – än de flesta har trott.

När den landsomfattande förföljelsekampanjen mot Falun Gong inleddes i Kina mitt under sommaren 1999, trodde många att den var ännu en i raden av storskaliga kampanjer som styrdes och backades upp av hela ledarskapet i det kinesiska kommunistpartiet.

Men under de senaste fyra åren har en hel del information kommit upp till ytan, som lyfter fram faktumet att den dåvarande ledaren för kommunistpartiet, Jiang Zemin, inte bara själv formulerade policyn som innebar att Falun Gong skulle “utrotas”, utan också gick emot ett hela den stående Politbyrån – som faktiskt talade för Falun Gong vid den tiden – när han propagerade för att inleda kampanjen mot Falun Gong.

– Under de senaste fyra åren har den kinesiska regimens fulla kapacitet mobiliserats mot Falun Gong, säger Dr. Shiyu Zhou från Falun Dafa Information Center i New York. Men det var viljan och direktiven från en man som satte allt i rullning - Jiang Zemin.

– Jiang var avundsjuk på Falun Gongs grundare, Li Hongzhi, på grund av Falun Gongs popularitet bland folket, förklarar Dr. Zhou. Han var också avundsjuk på premiärminister Zhu Rongjis upplysta agerande vid 25 april-appellen [då över tiotusen Falun Gong-utövare samlades utanför regeringshögkvarteret i Peking för att vädja till regeringen]. I slutändan handlar allt om Jiangs avundsjuka. Det kan låta trivialt till en början, men när man tittar på förföljelsen som har kommit över Falun Gong i Kina … är extrem avundsjuka i hjärtat hos en man som besitter så mycket makt i den kinesiska kommunistregimen något mycket, mycket farligt.

AGERA NU

I FOKUS