Falun Gong-utövare sände ut TV-program i södra Kina

Med automatstyrda sändare avslöjades den kinesiska regimens anti-Falun Gong-propaganda; brott mot mänskliga rättigheter exponerades på bästa sändningstid

Enligt ett meddelande från Falun Gong-utövare i Kina fick invånarna i en sydlig kinesisk stad se något, som den förre kommunistpartiledaren Jiang Zemin inte vill att de ska se, när de nyligen satte sig ner framför TV:n för att titta på ett populärt kinesiskt TV-program.

Istället för det reguljära programmet fick hundratusentals invånare se två program som rapporterade om människorättsbrotten mot Falun Gong-utövare i Kina – något som ansvariga på olika nivåer har ansträngt sig mycket för att dölja. Programmen punkterade också mycket av den anti-Falun Gong propaganda som har pumpats ut under de senaste fyra åren.

Enligt meddelandet hade Falun Gong-utövarna i staden använt sig av kraftfulla sändare styrda av timers för att sända ut programmen till TV-nätet. När programmen var slut stängdes sändarna av automatiskt och de reguljära statsstyrda programmen kom tillbaka i TV-rutan.

Peter Jauhal, en talesman för det europeiska informationscentret för Falun Gong, erbjuder en jämförelse:

– Under kriget i Irak var det statskontrollerade TV-bolagets sändare ett av de allierades första mål i sina attacker. Varför? Därför att det just som i Kina sades att den irakiska regimen kontrollerade massmedierna och använde dem som ett vapen för att mobilisera folket i sina egna syften.

– I Kina jagas Falun Gong-utövare av polis helt enkelt för att de utövar Falun Gong, förklarar Jauhal. Om de fångas löper de risken att utsättas för tortyr och bli dödade, men trots detta kan de inte ge sin röst hörd för att avslöja dessa illdåd. Faktum är att de statsstyrda massmedierna själva blir utnyttjade av regimen för att hålla förföljelsen vid liv genom att demonisera metoden och därigenom så ett hat mot utövarna bland folket.

– Falun Gong-utövarna i Kina har upptäckt en fredlig metod – som varken skadar människor eller utrustning – för att bryta igenom informationsblockaden och låta folk se program som öppet visar de brott mot mänskliga rättigheter som sker i deras eget land och som exponerar håligheterna i regimens propaganda. Jag anser att det är mycket lovvärt, avlutar Jauhal.

De första rapporterna om Falun Gong-utövare som kopplade in sig på statsstyrda sändningar i Kina, kom i februari 2002. Sedan dess har Falun Gong-utövarna använt denna metod ett dussintals gånger i olika städer runtom i Kina.

AGERA NU

I FOKUS