Pinochet-åklagare tar sikte på kinesisk ex-minister för tortyrbrott mot Falun Gong-utövare

2003-08-15 Nyckelpersoner
Rättsprocesser inleds i Frankrike mot Lanqing Li för hans roll i genomförandet av förföljelsen av Falun Gong i Kina genom den Gestapoliknande 610-byrån

En fransk brottsdomstol har inlett en rättsprocess där Kinas förre vice premiärminister Lanqing Li anklagas för tortyrbrott mot Falun Gong-utövarePARIS (FDI) – Förra veckan meddelande William Bourdoun, en av de advokater som ansvarade för rättegångarna mot Chiles förre diktator Augusto Pinochet, att en fransk brottsdomstol har inlett en rättsprocess där Kinas förre vice-premiärminister Lanqing Li anklagas för tortyrbrott.

Enligt Bourdon har en förhörsdomare i Paris tilldelats fallet.

Lanqing Li anklagas för tortyrbrott riktade mot Falun Gong-utövare i Kina. Enligt målsägaren var Li ledare för ”610-byrån” – en Gestapoliknande organisation skapad av Jiang Zemin för att ”utrota” Falun Gong. I en resolution som antogs enhälligt (420-0) av den amerikanska kongressen den 24 juli 2002 beskrives 610 som “en ökänd byrå” som anklagas för ”ansvarighet för förföljelsen av Falun Gong-utövare genom organiserad hjärntvätt, tortyr och mord”.

Georges-Henri Beauthier är en annan av de advokater som var inblandad i rättegångarna mot Augusto Pinochet, som arbetar också med processen mot Kinas förre premiärminister.

Stämningen lämnades ursprungligen in till en domstol i Nice den 4 december 2002, men fördes senare över till Paris där den togs upp av en brottsdomstol i juli i år.

Stämningen baseras på Förenta Nationernas konvention mot tortyrbrott, som Frankrike skrev på 1984. Sedan Frankrike skrivit under konventionen mot tortyr är franska domstolar auktoriserade att ta sig an fall som rör brott mot dess villkor.

“Detta är ett viktigt framsteg i fallet,” säger Terri Marsh, känd människorättsadvokat i USA. ”De anförda brotten, bevisen och de juridiska analyserna påminner en hel del om dem i den rättsprocess som pågår i USA, mot 610-byrån och Kinas förre ledare Jiang Zemin. Detta fall visar att den grundläggande principen i FN:s tortyrkonvention– att ingen är immun mot åtal för tortyrbrott – kan och kommer att användas i rättssalar runt om i världen.”

Terri Marsh är huvudåklagare i rättsprocessen i USA där Jiang Zemin och 610-byrån ställs till svars för tortyrbrott, folkmord och brott mot mänskligheten. (nyheter)

Tortyrbrotten på order av Lanqing Li och 610-byrån – statssaktionerade och systematiska

Tillförlitliga källor i Kina säger att Jiang Zemin personligen utnämnt Lanqing Li till chef för 610-byrån och givit honom fria tyglar att implementera “utrota Falun Gong-policyn”. 610-byråer över hela Kina har verkat ovanför lagen och utanför den kinesiska konstitutionen. Källorna säger att 610-byrån har använt ett ”uppifrån och ner-system” med kvoter och böter för säkerhetspersonal över hela landet för att försäkra sig om att Falun Gong-utövare krossas finansiellt och fysiskt.

Dussintals källor i Kina säger att arbetsläger tilldelas kvoter för hur många Falun Gong-utövare som behöver ge upp sitt utövande genom att skriva under uttalanden där de avsäger sig Falun Gong. Böter – och även hot om att bli av med jobbet – används mot personalen i arbetslägren om de inte uppfyller sina kvoter. Dessutom har de statsstyrda medierna översvämmat televisionen, radion och tidningarna med propaganda som svartmålar Falun Gong, och väckt hat mot dem som utövar metoden. Med fria tyglar att få utövarna att skriva under uttalandena har arbetslägerpersonalen ofta använt brutala former av tortyr för att garantera att uttalandena blir underskrivna – vilket inte bara sanktionerats av 610-byrån, utan också uppmuntrats för att säkerställa ”utrotandet” av Falun Gong.

I en pulitzerprisbelönad artikelserie rapporterade Ian Johnson på Wall Street Journal om denna policy som uppifrån och ned och med alla medel implementerades av 610-byrån för att krossa Falun Gong: ”Den sätter enorm press på lokala makthavare att följa de centrala direktiven [om att krossa Falun Gong] -- men ger dem full handlingsfrihet i utförandet,” rapporterar Ian Johnson. ”Det betyder att de hade stränga order om att eliminera det stora antalet Falun [Gong] demonstranter ... men att de inte utsattes för någon granskning av vilka metoder de använde.”

Våg av internationella rättsprocesser riktar sig mot förföljelsen av Falun Gong

Den franska processen mot Lanqing Li är den tionde internationella process som inletts under de senaste två åren mot högt uppsatta kinesiska ämbetsmän eller regeringsföreträdare för deras medverkan i förföljelsen av Falun Gong.

I USA har fem sådana stämningsansökningar lämnats in, varav två stycken har resulterat i domar till Falun Gongs fördel.

I juni 2003 förnekade en amerikansk förhörsdomare utlänningsimmunitet åt Pekings partisekreterare och Pekings förre borgmästare Liu Qi. I den rapport som lämnades till domstolen, fann domaren Liu Qi skyldig så som ansvarig för tortyr av Falun Gong-utövare.

I december 2001 gav distriktsdomstolen i södra distriktet i New York sitt domstolsutslag mot Zhao Zhifei, polischef och näst högste ledare för 610-byrån i Hubei-provinsen. Domaren utfärdade en tredskodom mot Zhao Zhifei och tilldömde målsägaren ett symboliskt skadestånd.

I mars 2003 tillkännagav den Schweizbaserade organsiationen ”Track Impunity Always” sina planer på att stämma Jiang Zemin för hans roll i förföljelsen av Falun Gong.

Stämingsansökningar har också lämnats in i Indonesien och Hongkong, och medborgare i Kanada, USA, Frankrike, Australien, Irland, Hongkong och Kina har lämnat in ett fall mot Jiang Zemin till två FN-organ såväl som till den Internationella brottsdomstolen.

AGERA NU

I FOKUS