Lantbrukare tvångsmatades med kokande vatten -– dog i kinesiskt fängelse

2003-08-29 Dödslista

(FDI) Efter att ha blivit bortförd ett flertal gånger och misshandlad av lokal polis p.g.a. att han utövade Falun Gong, utsattes den 56-årige lantbrukaren från Heilongjiangprovinsen för tvångsmatning med kokande vatten. Utmärglad och kraftlös dog han i ett kinesiskt fängelse den 8 augusti 2003.

Zhang Xuewen, en lantbrukare bosatt i byn Fangtai, i länet Hulan, Heilongjiangprovinsen, började utöva Falun Gong 1994. Under de följande åren ökade Falun Gongs popularitet närmast explosionsartat bland det kinesiska folket, tack vare metodens positiva effekter på hälsan och välmåendet. I april 1999 citerade nyhetsbyrån AP den kinesiska regeringsinstansen Statens Idrottsadministration, med uppgiften om att det fanns fler än 70 miljoner Falun Gong-utövare i Kina.

I juli 1999 bannlyste dock Kinas förre ledare, Jiang Zemin, utövandet av Falun Gong - ett agerande som gick emot det beslut som medlemmarna i Politbyråns stående kommitté tidigare hade fattat. Politbyråns stående kommitté, liksom Kinas premiärminister, talade vid den tiden för Falun Gong. Resultatet av Jiangs order (som gick ut till alla nivåer i regimen) att ”utrota” Falun Gong, blev enligt källor att Zhang – liksom tusentals, kanske miljontals utövare – upprepade gånger blev bortförd och häktad av lokal polis efter juli 1999, endast av den anledning att han vägrat ge upp Falun Gong.

Hungerstrejk besvarades med tortyr och hot

Rapporter säger att Zhang arresterades av polis i kommunen Erba i april 2003, när han delade ut flygblad som avslöjade människorättsbrotten mot Falun Gong-utövare. Alltmedan Falun Gong-utövare har svartmålats av Kinas statskontrollerade massmedier under de senaste fyra åren, har utövare runtom i landet arbetat på gräsrotsnivå för att förse sina landsmän med information om förföljelsen genom distribution av flygblad, video-CD:s och annat material.

Enligt källor hungerstrejkade sedan Zhang i mer än 90 dagar för att protestera mot den behandling han fick utstå i häktet.

Den 12 juni 2003 fördes han till en lokal domstol för att ställas till svars för ”brottet” att ha delat ut flygblad. Familjemedlemmarna beskrev hans tillstånd som ”bara skinn och ben” och sade att hans ansikte ”var askgrått, hans ögon var hårt slutna och han kunde inte stå på egna ben.” Ögonvittnen säger också att Zhang sparkades av en polis utanför domstolsbyggnaden trots att Zhang inte ens kunde stå själv och trots att en liten samling åskådare fanns närvarande. Ett ögonvittne uppgav att polismännen skrek till Zhang: ”Du kommer att få lära dig en läxa när vi kommer tillbaka [till häktet]!”

Zhang dömdes så småningom till fem års fängelse för att han vägrat ge upp sin övertygelse och för sina aktiviteter som exponerade förföljelsen. I juli tvångsmatade fängelsevakter Zhang med kokande vatten, vilket orsakade honom blodig avföring de följande tio dagarna. I början av augusti sändes Zhang till Hulan-fängelset (tidigare kallat Gezhi-fängelset) i staden Harbin. Den dag då Zhang flyttades var han ”på gränsen till döden p.g.a. den brutala tortyren”, säger rapporten från Kina.

Hulan-fängelsets ledning, som oroade sig för att de skulle få bära ansvaret för Zhangs tillstånd, sade till hans familj: ”Zhangs tillstånd orsakades av häktets chefer. Vi tog emot honom bara för att vi fått order från högre ort.”

Några dagar senare, på morgonen den 8 augusti, dog Zhang i Hulan-fängelset.

Kinesiska tjänstemän bekräftar dödsfallet

Under en telefonintervju med FDI den 9 augusti vägrade först Wang Yufeng, chefen för Hulans länshäkte och enligt källorna ansvarig för Zhangs död, att svara på några frågor. Han svarade upprepade gånger med att endast säga ”Hur kunde ni veta?”

Wang sade dock senare till FDI att Zhang faktiskt hade dött. En kvinnlig tjänsteman från Hulan-fängelset i Heilongjiangprovinsen, som valde att vara anonym, bekräftade också att Zhang dog bara några dagar efter hans ankomst till fängelset.

Personer som ses som direkt ansvariga för tortyren och för Zhang Xuewens död:

Chefen för häktet: Wang Yufeng, 86-451-57343203 (arb), 86-451-57332968 (hem)

Stf. chef: Zhao Liangui, 86-451-57343203 (arb), 86-451-57322567 (hem)

Läkaren vid häktet: Wang Jianxin, 86-451-57343203 (arb), 86-451-57335811 (hem)

Verkställande chef för Hulans länspolis: Wang Gongchao, 86-451-55261664 (hem), 86-13903665976 (mobil)

AGERA NU

I FOKUS