Ledaren för Kinas Gestapoliknande 610-byrå stämd för tortyr och folkmord på Island

2003-09-09 610-byrån
”Island har ett rättsligt och moraliskt ansvar att kraftfullt åtala och föra inför rätta de personer som är skyldiga till systematiska brott mot de internationella mänskliga rättigheterna”

— Ragnar Adalsteinsson,

Jurist vid Islands Högsta Domstol och människorättsadvokat

LONDON (FDI) – Under de fyra senaste åren har den kinesiska 610-byrån – av den amerikanska kongressen beskriven som ett organ som är ansvarigt för att ”kontrollera förföljelsen av Falun Gong-utövare genom organiserad hjärntvätt, tortyr och mord” – varit det huvudsakliga instrumentet för genomförandet av folkmordspolitiken mot Falun Gong.

På måndagen lämnades en stämning in mot 610-byråns ledare Luo Gan, för tortyr, folkmord och brott mot mänskligheten. Han var då han på ett tvådagars officiellt besök på Island. Stämningen registrerades den 8 september hos Islands statsåklagare, Bogi Nilsson (+ 354-5301 600)

Anklagelserna baseras på FN:s tortyrkonvention, som Island skrev under i november 1996. Som undertecknare av tortyrkonventionen är isländska domstolar auktoriserade att ta upp fall som bryter mot konventionens stadgar.

Målsägare i stämningen är Falun Gong-utövare från Australien, Kanada, USA, Storbritannien, Italien, Holland, Danmark och Irland. De representeras av Ragnar Adalsteinsson, som är jurist vid Islands Högsta Domstol och välkänd människorättsadvokat.

- Island har ett rättsligt och moraliskt ansvar att kraftfullt åtala och föra inför rätta de personer som är skyldiga till systematiska brott mot de internationella mänskliga rättigheterna, säger Ragnar Adalsteinsson. Detta innefattar brott mot FN:s tortyrkonvention och FN:s folkmordskonvention.

I och med den isländska stämningen har nu tolv internationella stämningar lämnats in i nio olika länder de senaste två åren mot höga kinesiska ämbetsmän eller regeringsorgan för deras roller i förföljelsen av Falun Gong.

Detta är den fjärde internationella stämningen som riktas mot Luo Gan och/eller 610-byrån, som han kontrollerar.

I Belgien stämde förra månaden en av de två advokater som åtalade Chiles förre diktator Augusto Pinochet, på Falun Gong-utövares vägnar, Luo Gan och den förre kinesiska ledaren Jiang Zemin samt en tredje hög ämbetsman. De tre männen anklagas för folkmord, tortyr och brott mot mänskligheten.

I Frankrike stämdes i december 2002 Kinas förre vice-premiärminister Lanqing Li – vilken agerat som administrativ chef för 610-byrån – för tortyr. I juli 2003 inledde en fransk brottsdomstol rättprocessen i fallet.

I USA stämdes i oktober 2002 Kinas förre ledare Jiang Zemin och 610-byrån för tortyr, folkmord och brott mot mänskligheten.

Målsägare: Offer för tortyr och mördande

Upplevelser av målsägare från åtta länder runt om i Europa, Nordamerika och Australien illustrerar brutaliteten hos Luo Gan och 610-byrån.

Målsägare: 40-åriga Jane Dai, från Australien. Hon fick vetskap om sin makes död i en nyhetsrapport på Internet. Han torterades till döds av kinesisk polis för att han vägrade ta avstånd från Falun Gong. Hans delvis förmultnade kropp hittades senare i en övergiven hydda. Jane Dai kämpade i flera månader för att de kinesiska myndigheterna skulle lämna ifrån sig hennes döde makes aska och har ägnat de senaste två åren åt att resa runt i värden tillsammans med sin tvååriga dotter för att väcka medvetenhet om den förföljelse som dödade hennes make.

Målsägare: Zhao Ming –forskarstuderande på Trinity College i Irland. Zhao Ming fängslades av de kinesiska myndigheterna år 2000 när han hade återvänt till Kina för ett högtidsfirande. Han torterades allvarligt i arbetslägret Tuanhe strax utanför Peking. Efter internationella påtryckningar frisläpptes Zhao Ming under 2002.

Målsägare: Wang Yuzhi, 47, var tidigare var framgångsrik affärskvinna i nordöstra Kina. Hon hölls fängslad i det ökända arbetslägret Wanjia för att hon utövade Falun Gong. Efter månader av omfattande tortyr och övergrepp fruktade ledningen för arbetslägret att Wang Yuzhi skulle dö i deras förvar och släppte henne för att undkomma ansvaret. Strax efteråt hade hon möjlighet att lämna Kina och bor nu i Vancouver i Kanada. När hon publicerade sin berättelse om den förföljelse hon utsatts för blev greps hennes familj i Kina.

Kontaktinformation:

Ragnar Adalsteinsson, isländsk advokat: +354-696 1306

Falun Dafa Informationcenter i Europa: Li Shao +44-7810 5543 94

AGERA NU

I FOKUS