Förföljelsen av Falun Gong: 44 nya dödsfall har bekräftats under september och oktober

2003-11-14 Dödslista

Ytterligare 44 dödsfall i samband med förföljelsen av Falun Gong-utövare har bekräftats under september och oktober månad. Dödsfallen, vilka inträffade runtom i 16 kinesiska provinser, är till största delen en direkt följd av tortyr i häkten och tvångsarbetsläger. De flesta av dödsfallen har ägt rum under 2003, men i vissa fall har det dröjt mer än ett år innan information om dödsfallen nått ut.

TORTYRMETODERNA inkluderar vanligtvis systematisk och brutal misshandel, tortyr genom elchocker, tortyr genom tvångsmatning, samt tvångsinjektioner av olika preparat (t.ex. substanser som skadar det centrala nervsystemet). Bland de döda återfinns en över 70 år gammal dam samt en ung moder.

23 av dödsfallen ägde rum i olika tvångsarbetsläger, häkten och polisstationer, där Falun Gong-utövare rutinmässigt torteras av personal i ett försök att tvinga dem att förkasta Falun Gong.

I 13 av fallen dog offren av sina skador, en kort tid efter att ha blivit frisläppta från förvar. Falun Gong-utövare som har blivit så pass brutalt misshandlade att de är nära att dö, släpps ofta av kinesiska myndigheter i ett försök att komma undan ansvar. I många fall dör offren bara timmar efter frisläppandet.

ETT FLERTAL KÄLLOR uppger att polisen har stående order på att rapportera alla dödade Falun Gong-utövare som “självmord” och att kremera kropparna omedelbart – ofta utan att ens meddela familjemedlemmarna. Poliser och fängelsevakter belönas vanligen med pengar och/eller befordran för att ha lyckats ”omvända” en Falun Gong-utövare.

Dödade för sin övertygelse

Här följer korta redogörelser för några av de fall som har bekräftats under de senaste två månaderna.

Tang Jinmei, en 71-årig dam, var en Falun Gong-utövare från staden Zhangshu i Jianxiprovinsen. Hon sändes till ett hjärntvättscenter av den lokala 610-byrån och polisstationen. Hon fick uthärda psykisk tortyr och tvingades också att genomgå ”militär träning”. Enligt en källa kräktes Tang vid ett tillfälle stora mängder blod. Tang Jinmei dog i februari 2002.

Li Shuhua, 32-årig kvinna, var en Falun Gong-utövare från staden Yushu i Jilinprovinsen. Hon kidnappades av lokal polis och slogs ihjäl 13 dagar senare. Enligt ett ögonvittne var den ena hälften av hennes ansikte svart, medan den andra hälften var helt intryckt. Hennes mor och make kastades också i fängelse för att de utövar Falun Gong. I nuläget finns bara hennes far och hennes två små barn i hemmet.

Duan Shiqing, en 32-årig kvinnlig utövare, arbetade som konduktör vid Chongqings järnvägsbyrå. Den 16 september 2003 dog hon efter att ha utsatts för tortyr genom tvångsmatning i Chengdus häkte.

Yang Guijun, en kvinnlig Falun Gong-utövare från staden Baiquan i Jilinprovinsen, dog i juni 2003 i Jilins kvinnofängelse. Hennes syster dog sju månader tidigare i samma fängelse. De utsattes båda för tortyrmetoderna “Tigerbänken”, misshandlades med elbatonger med höga spänningstal, hängdes upp i handbojor, brändes med cigaretter och utsattes för kvävningstortyr.

Yuan Hezhen, 42-årig kvinna, var en utövare från länet Hua’nan i Heilongjiangprovinsen. Enligt ett ögonvittne torterades Yuan i ett häkte i Beijing ända tills hon kräktes blod och hade blod i avföringen. När hon kom ut från häktet var hennes hälsotillstånd mycket dåligt. Hon återhämtade sig inte och dog i juli 2003. Hennes make, Sun Jihong, kidnappades ett år tidigare av polis från Fengtais polisstation när han befann sig i Fengtai-distriktet i Peking. Fyra dagar senare torterades han ihjäl. Både maken och hustrun torterades till döds inom ett år och efterlämnar en fyra år gammal dotter.

Li Xiufen, en över 60 år gammal dam, var en pensionerad lärare från länet Nahe i Heilongjiangprovinsen. Hennes familj hade förföljts av den lokala polisen under lång tid. Hennes svärdotter var lärare vid en polisskola, men torterades ihjäl den 30 december 1999 för att ha utövat Falun Gong. Hennes son, Xu Xiangdong, dömdes illegalt till 12 års fängelse och torterades brutalt i Harbins fängelse. Li Xiufen dog den 9 september 2003 (ingen information kring dödsorsaken finns tillgänglig).

Tang Xiaocheng, 40-årig man, var en Falun Gong-utövare från staden Pengzhou i Sichuanprovinsen. Den lokala polisen skickade honom till Pengzhongs mentalsjukhus, där han fick genomlida brutal förföljelse. Han dog en månad efter frisläppandet.

Den fullständiga namnlistan på bekräftade dödsfall är som följer: Zhao Yong, Meng Jinchen, Sun Shouqi, Li Rong, Wu Rao, Yang Guijun, Zhu Zhongping, Jiang Genjin, Tang Jinmei, Yu Jixing, Long Zhaohui, Li Qingzhou, He Xuehua, Wang Yi, Zhang Xiaohong, Hou Guimin, Li Weihong, Sui Guangxi, Tang Xiaocheng, Han Qingcai, Xu Jiling, Jiao Fenglan, Lu Xingguo, Lu Xiuying, Dong Huayan, Zheng Libo, Yang Jingyun, Liu Yan, Deng Guojun, Guo Songmei, Yu Wenyou, Tian Baobin, Zhou Jingsen, Duan Shiqiong, Li Dianzhong, Li Shuhua, Li Chuanping, Xu Yufeng, Yuan Hezhen, Wang Hongbin, Liu Tongling, Lu Qiongfang, Li Xiufen och Hua Haiyu.

AGERA NU

I FOKUS