Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina står för största andelen dödade Falun Gong-utövare

2003-12-12 Dödslista

53-åriga Liu Tongling torterades ihjäl i provinshuvudstaden Harbin i Heilongjiangprovinsen. Hon är en av de 132 Falun Gong-utövare som har dödats i den nordöstra provinsenOnsdag den 10 december var det den Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Samtidigt pågår i Kina statsregisserad förföljelse, tortyr och mord på fredliga Falun Gong-utövare. Och dödsfallen blir allt fler. 821 dödsfall har hittills verifierats. Men källor inom den kinesiska regeringen säger att det verkliga antalet kan ligga mellan 4000 och 10 000.

53-årig kvinna och 66-årig man bland de senaste dödsfallen i Heilongjiang

132 dödade Falun Gong-utövare har blivit kända i Heilongjiangprovinsen sedan Kinas förre partiordförande Jiang Zemin 1999 gav order om att den andliga metoden skulle “utrotas”. Av de totalt 824 dödsfall som verifierats bland Falun Gong-utövare i hela landet, står Heilongjiangprovinsen i Kinas nordöstra hörn för ungefär 16 procent, det högsta bland alla Kinas provinser.

Hundratals rapporter från Kina under de senaste fyra åren talar för att godtyckliga fängslanden, hjärntvätt och tortyr är flitigt praktiserat i Heilongjiangprovinsen.

Wiu Youfang, tidigare sekreterare kommunistpartiet i Heilongjiang, och förre guvernören Tian Fengshan, är kända för sin hårdföra linje i genomförandet av Jiang Zemins förföljelsestrategi mot Falun Gong, uppger källor i Heilongjiang. Bägge tjänstemännen avsattes från sina poster för en tid sedan, troligen på grund av anklagelser om korruption utan samband med förföljelsen.

De näst högsta dödssiffrorna finner man i Heilongjiangs grannprovinser Jilin och Liaoning, som var och en står för 11 procent av det totala antalet kända dödsfall. Shandongprovinsen ligger också på 11 procent. Hebeiprovinsen står för 10 och Peking för 7 procent av de dödade Falun Gong-utövarna.

Ungefär 75 procent av det totala antalet rapporterade dödsfall är orsakade av tortyr och/eller allvarlig misshandel, medan 10 procent orsakats av tvångsmatning. Kring de resterande dödsfallen råder ofta mystiska omständigheter, personer dör på mentalsjukhus efter att blivit injicerade med okända droger eller ”faller” oförklarligt från de övre våningarna i byggnader när de är i polisförvar.

Källor inom den Kinesiska regeringen uppger att det verkliga dödstalet kan ligga mellan 4000 och 10 000.

Två nya dödsfall i Heilongjiangprovinsen

Den 53-åriga kvinnan Liu Tongling bodde i byn Chengsan i Rang-distriktet i staden Daqing. Den 12 september 2003 spärrades Liu in på Harbins drogrehabiliteringscenter, sedan myndigheterna upptäckt att hon utövade Falun Gong. Ofta används sådana ”rehabiliteringscenter” i själva verket till att fängsla, tortera och hjärntvätta Falun Gong-utövare i.

En månad senare, den 12 oktober, dog Liu i rehabiliteringscentret.

Källor med insyn i fallet säger att Liu torterades konstant i två dagar innan hon dog. Lius familj, som undersökte hennes kropp, fann att den var täckt med blåmärken och att det fanns brännmärken efter elektriska stötar på hennes bröstkorg. Elchocksbatonger, (också kända som boskapskäppar) är ett vanligt tortyrverktyg hos den kinesiska polisen.

Den 66-åriga mannen Li Ruqing var en pensionerad arbetare från staden Shangyashans gruvkontor i Heilongjiangprovinsen. Den 7 oktober 2002 arresterades han när han delade ut flygblad om Falun Gong. Li Ruqing dömdes till sju års fängelse och skickades till fängelset i Mudanjiang. Den 9 oktober 2003 torterades Li till döds i fängelset och hans kropp kremerades kort efteråt.

AGERA NU

I FOKUS