Vad döljer sig bortom affärsgatorna i Malmös vänort Tangshan?

Tangshan är en industristad i nordöstra Kina med över två miljoner invånare. Malmö skrev 1987 ett vänortsavtal med Tangshan - en stad bland många i Kina där det pågår allvarliga brott mot mänskliga rättigheterLucia var en ung kvinna som mördades under Romarnas förföljelse av kristna i 300-talets Sydeuropa. Liksom många andra kristna under den tidsperioden, blev hon dödad av regimen för att hon fredligt stod fast vid sin inre övertygelse. I dagens Kina pågår förföljelser som på flera sätt liknar den Romarna genomdrev mot de tidiga kristna. Låt oss här berätta om en av dessa förföljelser och vad som händer i Malmös vänort Tangshan i nordöstra Kina.

SUN JIANZHONG höll på att dela ut material som berättade om förföljelsen av Falun Gong i Kina. Han upptäcktes av polisen, frihetsberövades och skickades till Tangshans 1:a häkte där poliser använde olika hemska tortyrmetoder för att försöka bryta ner hans vilja. Till exempel spikade de in spikar i skelettet, brände hans handflator, fingrar, fötter och tår och band fast hans fingrar och tår med eltråd, som de sedan satte ström i. Sun torterades tills han var på väg att dö. När förövarna såg att han var nära döden kontaktade de hans familj och sade åt dem att komma och hämta Sun, eftersom de ville komma undan ansvaret för dödsfallet. När polisen efter ett antal dagar upptäckte att han inte hade avlidit, arresterade de honom igen och fortsatte tortyren. Sun Jianzhongs nuvarande tillstånd är okänt.

FALUN GONG-UTÖVAREN Meng Jincheng var en 50-årig man från byn Jiuzhai utanför staden Tangshan. I november 2002 fördes han bort av den lokala 610-byrån (se nedan), när han höll på att dela ut flygblad som avslöjade förföljelsen. På grund av att Meng bestämt stod fast vid sin rätt att utöva Falun Gong och inte gick med på förövarnas order, skickades han till Hehuakengs tvångsarbetsläger i Tangshan för ytterligare förföljelse. Han torterades ihjäl i juli 2003. Efter att Meng hade dött, sade förövarna till hans familj att komma till sjukhuset för att se kroppen, men familjen fick endast se kroppen genom ett fönster utanför sjukhussalen och kunde bara se hans bakhuvud. Förövarna krävde också familjen på pengar. När familjen vägrade att betala, kremerade myndigheterna kroppen omedelbart utan familjens medgivande.

DETTA ÄR VAD som händer i Malmös systerstad. Två exempel från den massiva förföljelse av Falun Gong som pågått i Kina sedan 1999. Informationen har blivit känd för oss tack vare kinesiska utövare i Tangshan som har låtit publicera den på internet, med stor risk för sin egen säkerhet. Kinesiska myndigheter är mycket rädda för att fakta om förföljelsen kommer ut, och kör en stenhård linje för att hindra att informationen sprids. De som ertappats med att avslöja fakta har ibland fått långa fängelsestraff, en del har torterats ihjäl.

I nuläget känner vi till sju Falun Gong-utövare som har mördats av polisen i Tangshan och morden har skett utifrån direktiv av 610-byrån (610-byrån är en myndighet skapad enbart för att förfölja Falun Gong och finns på alla nivåer av det kinesiska samhället). Frågan är hur stor den egentliga dödssiffran är. Hur många familjer has slitits sönder enbart i Tangshan? Hur många tvingas spendera Julen och det kinesiska nyåret i tvångsarbetsläger eller fängelser?

Brutal och systematisk förföljelse i Kina

Oskyldiga människor torteras tills de inte längre kan tala eller stå upprätt. Fysiskt våld, hjärntvätt, elchocker och gruppvåldtäkter - alla sorters metoder används i försök att bryta ner Falun Gong-utövare. Stora ekonomiska resurser i Kina används till att förfölja Falun Gong, enligt WOIPFG (1). Kinas totalitära regim har lång erfarenhet av att sprida lögner och undanhålla verkliga fakta; det senaste exemplet är omfattningen av SARS-epidemin. Lögnerna om och förtalet mot Falun Gong syftar till att väcka avsky och misstro hos det egna folket och omvärlden, samt att försöka rättfärdiga förföljelsen. Erfarenheten från Nazityskland och förintelsen visar att sådan propaganda gör att människor avstår från att ingripa. Därför måste lögnerna avslöjas.

Utbytet mellan Malmö och Tangshan ger Malmöbor en möjlighet att påverka situationen och bidra till en förändring. Falun Gong-utövare genomför idag, den 13 december, en namninsamling på Triangeln i Malmö angående förföljelsen av Falun Gong i Tangshan. Namninsamlingen kommer sedan att överlämnas till kommunledningen tillsammans med en rapport (kommer också att publiceras på FGI:s webbplats).

Här följer en sammanställning över platser i Tangshan som vi har uppgifter på att förföljelse äger rum:

* Tangshans 1:a häkte

* Hehuakengs tvångsarbetsläger (här hålls mest manliga utövare - mycket brutal förföljelse äger rum här)

* Jizhongfängelset

* Fengruns allmänna säkerhetsbyrå

* Fengrunsdistrikets häkte

* Balizhuang omskolningscenter (egentligen ett "hjärntvättscenter")

* Kaipings tvångsarbetsläger (här hålls mest kvinnliga utövare)

-----------

(1) World Organisation to Investigate the Persecution of Falun Gong

AGERA NU

I FOKUS