Uppmärksammad fånge i Kina dog under annandagen efter 21 månaders tortyr och misshandel

2003-12-29 Dödslista
Manifestation utanför kinesiska konsulatet i Göteborg ikväll kl. 21.00 – 21.30

Ett foto på Chengjun Liu i polisförvar, taget den 1 april 2002. Liu är oförmögen att sitta upp själv och det finns blodfläckar på hans skjortaEn av de män som sände ut program över Kinas statsstyrda TV-nät, vilka avslöjade det systematiska hemlighållandet av grymheterna mot Falun Gong-utövare, dog i polisarrest den 26 december efter 21 månader av tortyr och misshandel.

Chengjun Liu hade under mer än 2 år arbetat för att tortyren och dödandet av Falun Gong-utövare i Kina - förbrytelser som Kinas förre ledare Jiang Zemin hade dolt under en slöja av desinformation tack vare en total kontroll över de statsstyrda medierna - skulle bli allmänt kända för sina landsmän.

Den 5 mars 2002 var Liu med om att koppla in sig på en kabel-TV signal i staden Changchun i nordöstra Kina, med syftet att sända ut program som avslöjade människorättsbrotten och Jiangs försök att mörklägga förföljelsen.

Utsändningarna den 5 mars i Changchun utlöste chockvågor genom Kina, eftersom hundratusentals människor för första gången kunde se rapporter om den systematiska förföljelsekampanj som Jiang Zemin genomdrev för att "utrota Falun Gong". Programmen hänvisade till information från mäniskorättsorganisationer, internationell massmedia samt andra nyhetskällor som är lätt tillgängliga för människor bosatta utanför Kina. Innanför Kinas gränser, där allt vad människor ser, läser och hör om Falun Gong är strikt kontrollerat, är däremot dessa program ofta den första inblicken som många kinesiska medborgare får om vilka grova människorättsbrott som Falun Gong-utövare utsätts för i deras eget land.

Källor i Kina rapporterade vid den tiden att utsändningarna gjorde den dåvarande kinesiske ledaren Jiang rasande, varvid han beordrade att Falun Gong-utövare skulle "dödas utan nåd".

Under de följande dagarna frihetsberövades mer än 5000 människor i en storskalig och ej tidigare skådad polisrazzia i Changchun. Källor rapporterade att dussintals dödades som en följd av polisbrutalitet, men myndigheternas totala mörkläggning samt blockering av kommunikationer hindrade många försök att kontakta lokalinvånare för att bekräfta individuella rapporter. Flera ögonvittnen ska ha rapporterat om hur kroppar slängdes ut från höga byggnader. Döda ska ha kremerats omedelbart. Minst sex dödsfall bekräftades senare, men hur många som egentligen dog under denna period i Changchun vet vi fortfarande inte.

Den 15 mars utfärdade Amnesty International i London ett meddelande om en Blixtaktion (Urgent Action) för Falun Gong-utövare i Changchun, i vilket Liu omnämndes med namn: "Dussintals medlemmar av den andliga rörelsen Falun Gong ska enligt rapporter ha satts i häkte under ett säkerhetstillslag i staden Changchun, Jilinprovinsen", stod det i Blixtaktionen. "Amnesty International anser det för troligt att de befinner i stor risk för tortyr eller illa behandling [...] poliskontrollstationer ska ha satts upp runtom i staden och dussintals förmodade Falun Gong-utövare har internerats."

Den 24 mars 2002 arresterades Liu för sitt deltagande i utsändningarna. I september 2002 dömdes Liu till 19 års fängelse och skickades till Jilins tvångsarbetsläger. Enligt källor utsattes Liu för tortyr och misshandel under hela sin fängelsevistelse. Enligt ögonvittnen som såg Liu i oktober 2003, var han arbetsoförmögen och "svårigenkännlig" efter tortyren. Trots en läkardiagnos den 24 oktober på "akut njurfel, hjärtarytmi, kritiskt tillstånd", nekade kinesiska myndigheter upprepade vädjanden från Lius familj att få honom villkorligt frigiven av medicinska skäl. Klockan fyra på morgonen den 26 december 2003 dog Liu från sina skador. Enligt ögonvittnen fanns det blod i Lius näsa, öron, på benen och andra delar av kroppen. Lius kropp kremerades sju timmar efter dödsögonblicket utan vare sig obduktion eller medgivande från familjen.

Den snabba kremeringen följer ett välkänt mönster. I dussintalet kända fall där Falun Gong-utövare dött i polisförvar, har kropparna kremerats innan familjemedlemmar fått möjlighet att identifiera kroppen. Enligt välinformerade källor i Kina utfärdade Jiang order om att alla Falun Gong-utövare som dött i polisförvar skulle registreras som "självmord" och att kropparna skulle kremeras omedelbart i ett uppenbart försök att undanröja alla bevis på tortyr och misshandel.

Efter det blev känt att Liu är död har utövare av Falun Gong i ett dussintals städer runtom i världen annonserat att de kommer att genomföra manifestationer utanför kinesiska ambassader samt bjuda in pressen för att rapportera om Lius fall.

- I de flesta länder skulle Liu har applåderats som en människorättshjälte, som fredligt skyddade sin inre övertygelse och avslöjade det nät av lögner som vävdes av Jiang för att dölja allvarliga brott mot mänskligheten. I Kina däremot utpekade de som utför Jiangs order om att "utrota Falun Gong" Liu som en förbrytare och torterade honom till döds, säger Erping Zhang, en talesman för Falun Dafa Information Center i New York.

- Det här var en man som hade modet att belysa grymheterna som har begåtts mot Falun Gong-utövare för det kinesiska folket samt hjärtat att strikt hålla sig till fredliga metoder för att göra så, säger Peter Jauhal, talesman för Euopean Falun Gong Information Centre.

Utövare av Falun Gong i Göteborg genomför i kväll kl. 21.00-21.30 en manifestation utanför det kinesiska konsulatet i Göteborg, med anledning av Chenjun Lius död. Massmedia är varmt välkommen.

Vägbeskrivning: Kinesiska konsulatet ligger i Westsamhuset vid Partihallarna, Gamlestaden. (om man kommer från centrum, sväng till höger i korsningen vid Gasklockan, sedan direkt till vänster, följ Partihallargatan)

Kontaktperson: Anders Eriksson 0703-946926

AGERA NU

I FOKUS