Slavarbetande Falun Gong-utövare i Kina tvingas tillverka peruker för export

2004-02-10 Tvångsarbete

Företaget Henan Rebecca Inc. China är ett av Kinas största företag inom hårproduktsbranchen. Enligt nya uppgifter från källor i Kina har företaget hemliga affärsuppgörelser med minst två kända tvångsarbets-läger ("Laogai:s") som köper Falun Gong-utövare som slavarbetskraft. Arbetslägren Shibalihe och Xuxhang köper dessa människor för 800 Yuan (ca 680 kr) per person, tvingar dem att arbeta dag och natt och torterar dem som en del i ett "reformerings-program".

De två arbetslägren är lokaliserade i Henanprovinsen, en provins där hårprodukter är den största exportvaran. Företaget Henan Rebecca beskriver sig själv som "det största hårproduktsföretaget i Kina och ett av de största i världen" och skriver på sin webbplats att deras produkter "är mycket populära i många länder och områden, som t.ex. USA, Frankrike, England, Sydafrika etc." Dess produkter säljs under varumärken såsom Shake-N-Go Hair och Royal Imex Inc.

- Många av dessa perukfabriker anställer inte många öppet, säger en källa i Kina som känner till kontrakten med tvångsarbetslägren väl.

- Istället förlitar de sig tungt på slavarbete från intagna på tvångsarbetsläger, fängelser och interneringscenter, däribland många olagligt frihetsberövade Falun Gong-utövare.

Ett av dessa läger, Shibalihe Kvinnoarbesläger Nr. 2 som ligger i staden Zhenzhou i Henanprovinsen, fick en ny chef i maj 2003. Efter att ha tillträtt posten, införde Qu Shuangcai (tidigare chef för staden Xuchangs 3:e arbetsläger) snabbt tortyrmetoder från sitt tidigare arbetsläger i ett försök att tvinga Falun Gong-utövare att ge upp sina övertygelser. Inom några månader hade minst tre utövare i lägret dött till följd av tortyr, bland annat Zhang Yali, en revisor i 30-årsåldern.

Källor uppger dessutom att Qu undertecknade ett produktionsavtal med Henan Rebecca och att arbetslägret sedan började tillverka hårprodukter för export. Hans tidigare arbetsläger tillverkar också hårprodukter för export, enligt källan.

- För ett tag sedan när arbetslägret hade dåliga finanser och var på väg att stängas, blev många Falun Gong-utövare tillgängliga, ska Shen Jianwei, en vakt vid Xuchang-lägret, ha sagt till källan.

- Regeringen avsatte 20 000 Yuan för att "reformera" varje utövare. Arbetslägret använde åtta miljoner Yuan av denna regeringsfinansiering för att bygga bostadshus och uppmuntra vakterna att förfölja dessa utövare.

I nuläget köper arbetslägret Falun Gong-utövare som slavar från andra platser för att öka produktionsvolymen. Källor som känner till Xuchanglägret uppger att fångarna tvingas arbeta övertid dag och natt,under hög bevakning och stora påtryckningar. Om fångarna gör det minsta misstag blir de slagna av vakterna.

Falun Gong-utövare i lägret får extra arbetsbördor och de som inte klarar av att färdigställa arbetet i tid fråntas sin sömn, tvingas stå mot en vägg samt får sina straff förlängda. Två unga Falun Gong-utövare, Li Jian och Yao Sanzhong torterades ihjäl i Xuchanglägret.

Xuchanglägret har, av den Centrala politik- och rättskommitténs 610-byrå samt Byrån för arbetsläger, belönats med utmärkelsen "Nationell högstående arbetsenhet". I utmärkelsen applåderades behandlingen av Falun Gong-utövarna i lägret.

Bland metoderna som används för att tortera utövare i dessa Henan-läger, finns en teknik i vilken vakterna binder utövarens armar bakom ryggen i en tvångsjacka. Enligt ett ögonvittne pressas sedan armarna över axlarna fram till bröstet, vilket orsakar extrem smärta och medför att offrets armar bryts av, senor slits sönder och att axlar, handleder och armbågar vrids ur led. Utövarens ben binds ihop och sedan hängs personen upp-och-ned från ett fönster; därefter proppas utövarens mun full med tygtrasor och hörlurar sätts på för att trycka in anti-Falun Gong-propaganda i personens sinne. Ibland bryts ryggraden av hos dem som utstår denna tortyr under en längre tid, vilket medför döden för personen.

Den 22 maj 2003 torterades en kvinnlig Falun Gong-utövare i 40-årsåldern på detta sätt under 24 timmar i Shibalihe-lägret. När hon lossades från tvångsjackan dagen därpå var henne kropp redan kall. För att dölja mordet beordrade vakterna andra fångar att ta hennes kropp till sjukhuset för en injektion. Senare hävdade de att hon dog av en plötslig sjukdom.

FGI vädjar till svenska politiker, massmedier, människorättsorganisationer och företag att uppmärksamma sambandet mellan affärer och den förföljelse av Falun Gong-utövare som pågår runtom i hela Kina – en förföljelse som i nuläget ofta utförs på ett fördolt sätt för omvärlden. Vi vädjar särskilt till svenska företag som gör affärer med kinesiska företag att noggrant undersöka alla leverantörsled för att säkerställa att liknande brott inte sker där.

AGERA NU

I FOKUS