Svenske Jörgen Persson greps i Paris för att han informerade om förföljelsen av Falun Gong i Kina

Jörgen Persson från Motala greps av fransk polis för att han delade ut information om mänskliga rättigheter i Kina under en kulturutbytesfestival i Paris den 23-26 januariMitt under det storslagna firandet av det kinesiska nyåret i Paris greps svensken Jörgen Persson på Champ d´Elysees för att han delade ut information om mänskliga rättigheter och förföljelsen av Falun Gong.

Cirka tolv poliser var närvarande vid gripandet som skedde vid 13-tiden den 24 januari 2004. Jörgen Person fick visa upp innehållet i sin ryggsäck, som i huvudsak bestod av informationsmateriel. Sedan fördes han i en polispiket till en polisstation på rue Trauffaut nr 19. Samtidigt greps fyra tyska Falun Gong-utövare. De låstes alla fast med handfängsel, i varandra eller i väggarna. Jörgen trodde att det bara skulle ta några minuter innan han blev släppt.

- Jag gjorde ju något som var bra, informerade om mänskliga rättigheter.

Men det tog 4 - 4,5 timmar innan han blev fri igen. Under den tiden satt han och de fyra tyskar som greps samtidigt inspärrade med handfängsel på polisstationen.

Polisen sade att Jörgen greps för att han delade ut information. Informationen rörde mänskliga rättigheter i Kina. Det sågs som ett brott att berätta för människor om de människorättsbrott som de kinesiska Falun Gong-utövarna utsätts för. Det är sannolikt ingen slump att gripandet av Jörgen och - som det nu har framkommit - hela 70 andra Falun Gong-utövare sammanföll med att den kinesiske presidenten Hu Jintao gästade Paris. Jintao liksom tusentals andra kineser var i Paris för att delta i en fransk-kinesisk kulturutbytesfestival som kröntes av ett storslaget firande av det kinesiska nyåret. Många av de gripna greps för att de bar gula kläder, som ofta bärs av Falun Gong-utövare. Gula kläder hade, enligt vad franska polismän sade till Falun Gong-utövare på plats i Paris, blivit tillfälligt förbjudna under det kinesiska nyårsfirandet.

Mönstret går igen från när den förre kinesiska presidenten Jiang Zemin besökte Tyskland 2002. Då misshandlades en Falun Gong-utövare som ropade ”Falun Gong är bra” till presidenten. Dessutom förbjöds både Falun Gong-utövare och vanliga tyska medborgare att bära gula kläder under statsbesöket. På Island hindrades samma år ett hundratal Falun Gong-utövare från att komma in i landet när Jiang Zemin var på statsbesök. Där vaknade den isländska befolkningen och gick ut i en stor manifestation för yttrandefriheten i protest mot de isländska myndigheternas undfallenhet inför påtryckningarna från Kina.

Detta måste ses som en mycket allvarlig varningssignal till alla som värnar om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. När en diktatur lyckas genomdriva en förföljelse av fredliga människor i ett annat land är det hög tid att det internationella samfundet vaknar och tar sig en funderare. Vad är det egentligen som händer i Kina? Vad är det som Kinas regim inte vill ska bli känt?

AGERA NU

I FOKUS