Tre FN-flyktingar i Kambodja har gått under jorden av rädsla för den kinesiska ambassaden

Kinesiska regeringen hotar tibetansk buddist och två katoliker för deras stöd till Falun Gong-flyktingar

Tre kinesiska FN-flyktingar i Kambodja har gått under jorden av rädsla för att den kinesiska ambassaden ska kidnappa eller till och med mörda dem.

- Sådana saker har redan hänt här många gånger, säger Kan Lykuy, 35 år.

- Den kinesiska regeringen är så dominerande. Vi flyr från plats till plats, utan pengar. Det här är inget sätt att leva på.

Sedan förra veckan har en kvinna och två män, Jiang, Gao och Kan, mottagit hotfulla telefonsamtal och rapporterar att de skuggas av spioner. De jagas inte bara för sina trosbekännelser, vilka inte erkänns av den kinesiska regeringen, utan också för att de har stött utövare av Falun Gong, en andligt inriktad qigongmetod som förföljs i Kina.

De tre kände inte varandra innan, men säger att de har sammanförts genom att den kinesiska ambassaden misstänker att de på varsitt håll har hjälpt till att exponera dess förföljelse av Falun Gong-utövare i Kambodja.

Gao säger att han mottog ett dödshot från någon som sade att han arbetade för den kinesiska regeringen: "Du hjälpte Falun Gong-utövarna. Du bör vara rädd om ditt eget skinn", ska personen ha sagt i telefonen enligt Gao.

Jiang tog också emot ett hotfullt telefonsamtal.

- Jag kan inte sova på nätterna, säger hon med tårar i ögonen.

- Jag skyndade från en plats till en annan, men inom några dagar var jag skuggad igen.

Kan Lykuy säger att den kinesiska ambassaden redan har försökt att få honom deporterad tillbaka till Kina, där han riskerar att bli dödad. Representanter för flera människorättsorganisationer stationerade i Kambodja säger att de tre är i verklig fara.

- Den kinesiska regeringen gör dessa saker hela tiden, säger en människorättsarbetare.

Den 2 augusti 2002 kidnappade den kinesiska ambassaden två Falun Gong-utövare, en man, Li Guojun, och en kvinna, Zhang Xinyi, som bodde tillsammans i Phnom Penh. De två hade flytt från Kina efter att den dåvarande kinesiska ledaren Jiang Zemin hade inlett förföljelsen år 1999. Från UNHCR (FN:s flyktingkommissarie) erhöll de status som "persons of concern", dvs de fick status som FN-flyktingar under FN:s beskydd.

Enligt mediarapporter fick agenter från ambassaden kännedom om de två och med hjälp från den kambodjanska polisen kidnappade de dem (1). En vecka senare, den 9 augusti, deporterades de tillbaka till Kina och skickades till ett tvångsarbetsläger. De har inte hörts av sedan dess (2).

Det bortförda paret var nära vänner till Jiang, en kinesiska från Liaoningprovinsen. Hon utövar tibetansk buddism, vilken hon uppger att den kinesiska regeringen inte tillåter utanför Tibet.

Hennes äldre broder, Jiang Linzhing, och dennes hustru är också Falun Gong-utövare. Efter bortförandet av det första paret blev detta par också jagat i augusti 2002 av personal från den kinesiska ambassaden. Deras berättelse exponerades i medierna och personal från UNHCR i Kambodja lyckades få ut dem ur landet och lät dem komma till ett land i Europa som kvotflyktingar.

De kvarvarande flyktingarna känner dock att de inte har någon som skyddar dem.

- Det är så lätt för den kinesiska regeringen att döda människor i Kambodja, säger Gao.

Han säger att han känner till flera kineser i Kambodja som har mördats nyligen.

- Jag sade till UNHCR-kontoret att om de inte kan skydda mig så kan jag lika gärna gå till [den kinesiska] ambassadens entré och överlämna mig.

- Jag skulle hellre dö i Kina än här, där ingen ens kommer att veta om det.

Gao, 39, är medlem av den underjordiska katolska kyrkan i Kina, vilken också förföljs av den kinesiska regimen. Han flydde från Kina efter att pastorn i församlingen som han tillhörde, samt flera andra medlemmar i kyrkan, arresterades och utsattes för förföljelse.

- När den kinesiska regeringen började förfölja Falun Gong, gav de sig också på andra i "Slå hårt"-kampanjen, säger Gao.

- De kallade också vår katolska kyrka för en "illegal ond sekt".

Kan Lykuy, även han en katolik utsatt för förföljelse, säger att den kinesiska regimen inte är rädd för att bryta mot FN:s regler. Han tror inte att han är säker i Kambodja eftersom de kinesiska och kambodjanska regeringarna står varandra mycket nära, vilket innebär att den kinesiska regeringen kan göra vad den vill i landet.

Kan Lykuy har tidigare försökt fly till ett annat land, men arresterades vid gränsen mellan Kambodja och Thailand. Han skickades till ett interneringscenter nära Phnom Penhs flygplats, där tjänstemän från den kinesiska ambassaden, enligt Kan, registrerade hans personuppgifter och försökte få honom deporterad till Kina.

- Vad kommer det att tjäna till att undersöka detta fall efter att vi arresterats, undrar Kan. Då kommer vi att vara i Kina och vara dödade.

De tre söker FN-skydd och förflyttning till ett säkrare land. De säger att de inte bryr sig om var de hamnar så länge de kommer i säkerhet från vad de upplever som ett dagligt hot om att bli bortförda och dödade.

AGERA NU

I FOKUS