Wang Guofang dog efter tortyr i Shuanghe tvångsarbetsläger just innan FN:s möte om mänskliga rättigheter inleddes i Genève

2004-04-15 Dödslista
Wang Guofang dog efter elchocker och annan förföljelse i ett tvångsarbetsläger i Heilongjiang-provinsen - för övrigt ett vänlän till Västerbottens län

Kommissionen beslutade igår att inte ens diskutera Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna

Alldeles innan FN:s människorättskommission inledde sitt årliga möte i Genève, dog Wang Guofang efter brutal förföljelse. Den 42-åriga kvinnan, affärsinnehavare och Falun Gong-utövare, frihetsberövades olagligt år 2002 och skickades till Shuanghe tvångsarbetsläger i Qiqihar. Hennes fall liknar många andras öden under de senaste åren. Under veckorna innan kommissionens session har flera utövare dött under förföljelsen av Falun Gong. Vissa bedömare uppskattar den verkliga totala dödssiffran till omkring tiotusen. Medlemsländerna i kommissionen beslutade igår, efter en stor lobbyingverksamhet från Kina, att de mänskliga rättigheterna i Kina inte skall tas upp på dagordningen överhuvudtaget.

DEN 21 JULI 1999, dagen efter att Jiang Zemins regim förbjöd Falun Gong i Kina, gjorde sig Wang Guofang från Longnan Leyan-området i staden Daqing (Heilongjiangprovinsen) redo att åka till Peking. Hon, liksom många andra utövare ville appellera till sin regering och uttrycka vad hon kände inför detta obegripliga beslut. Men när hon och tre andra utövare just skulle stiga på tåget togs de av polis och internerades i tio timmar på polisstationen. Efter detta första försök lyckades Wang under perioden 1999 – 2004 ta sig till Peking tre gånger för att appellera för ett stopp på förföljelsen. Av den anledningen tillfogades hon under dessa år mycket lidande. Hennes upplevelser – långa perioder i arbetsläger eller interneringsenheter, tortyr och misshandel – liknar det som hundratusentals andra utövare i Kina har utsatts för.

UNDER SIN ANDRA RESA till Peking i december 1999 arresterades hon på Himmelska fridens torg och skickades till Daqings interneringsenhet. Där satt hon fängslad i fyra månader. Under denna period blev hon misshandlad och förtalad av vakter samt fick andra förnedrande bestraffningar. I maj år 2000 dömdes hon till ett och ett halvt år i Shuanghes arbetsläger. Där torterades hon med flera olika metoder. Under en period på över 50 dagar handfängslades hon och låstes in i en isoleringscell där hon regelbundet hängdes upp ovanför golvet i sina handbojor. Hon berövades regelbundet sömnen och fick ingen riktig mat. I oktober 2000 skickades hon till Harbins rehabiliteringscenter för kvinnliga narkotikamissbrukare där förföljelsen fortsatte (det är vanligt förekommande att utövare skickas till mentalsjukhus och olika s.k. rehabiliteringscenter för att "reformeras"). Hon släpptes i mars 2001.

Elchocker med stark ström är en vanlig tortyrmetod mot Falun Gong-utövare

FÖR ATT AVSLÖJA Jiang-regimens hatpropaganda mot Falun Gong i sin hemstad, tog Wang senare hem stora mängder med material för att dela ut. Hon arresterades dock av polis och skickades under år 2002 tillbaka till Shuanghe tvångsarbetsläger.

Under denna andra omgång i lägret ska lägerpersonal ha ringt de anhöriga och sagt till dem att komma till lägret för att se Wang Guofang för sista gången. Hennes mor åkte bedrövad till lägret bara för att finna sin dotter vid ganska god hälsa. Det var inget fel på henne. Familjen lurades att betala pengar för besöket. Lägerpersonalen hade tydligen hoppats på att de anhöriga skulle lyckas övertala henne att ge upp sin utövning. Under denna period var hon också ständigt omgiven av tre personer som försökte övertala henne att ge upp utövningen (en mycket vanligt förekommande metod för att försöka bryta ner en utövares psyke). Wang Guofang berördes dock inte av deras försök och höll fast vid sin övertygelse.

Gruppledarna Zhang Zhihie och Wang Mei från den 8:e brigaden i Shuanghes arbetsläger samt Guo Li, ledare för den 9:e brigaden, åkte till de ökända arbetslägren Masanjia och Wanjia för att lära sig fler tekniker att förfölja Falun Gong-utövare med. Den 15 februari återvände de till Shuanghe och inledde en än brutalare förföljelse av beslutsamma utövare. Dessa tre uttalade sig om att de från och med den stunden skulle "reformera" alla utövare. Fyra kvinnliga utövare som framhärdade misshandlades inom kort tills de var nära att dö. Manliga utövare fick också genomlida tortyr.

DEN 15 MARS 2004, f.ö. samma dag som FN:s kommission för mänsklliga rättigheter inledde sin årliga session i Genève, mottog Wang Guofangs familj ett nytt telefonsamtal från arbetslägret. De fick veta att hon skulle släppas och blev tillsagda att komma till arbetslägret. När de anhöriga anlände till lägret var Wang Guofang död. Hennes anhöriga såg djupa märken efter handbojor på båda handlederna och skinnet på hennes bröst var bränt och hade samma färg som ett stycke kött. I djup sorg frågade hennes anhöriga vad som hade hänt. Representanter för lägret svarade dem att Wang hade dött av en hjärtattack och att en elbatong hade använts under "räddningsförsöken", vilket hade orsakat brännskadorna på hennes bröst. De anhöriga sade till lägerpersonalen att det inte hade funnits ett enda fall av hjärtsjukdomar i deras familj. Dessutom hade Wang varit frisk innan frihetsberövandet. Personalen kunde inte ge några raka svar på detta.

FN:s kommission för mänskliga rättigheter beslutade igår, efter omröstning, att inte ens ta upp Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna. Samtidigt fortsätter oskyldiga människor, likt Wang Guofang, att torteras och många barn lider när deras föräldrar sätts i tvångsarbetsläger eller dödas.

– När man tar del av alla fakta kring denna och andra pågående förföljelser i Kina, med tortyr, dödande, hjärntvätt och massiva förtalskampanjer som liknar dem under kulturrevolutionen, ter sig detta beslut beklämmande. Det verkar som att omvärlden fortfarande väljer ekonomiska hänsyn framför att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Anders Måhlén från Falun Gong Informationscenter.

AGERA NU

I FOKUS