Första spelfilmen med anknytning till förföljelsen av Falun Gong vinner pris på filmfestival

2004-05-03 Individuellt stöd
Michael Mahonens film Sandstorm är den första spelfilmen med anknytning till förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Just nu pågår en lansering av filmen runtom i världen.

Sandstorm, ett filmdrama skrivet och redigerat av den kanadensiske skådespelaren Michael Mahonen, tilldelades ett specialpris under den gångna veckans årliga omgång av “Law and Society International Film and Television Festival” i Moskva.

Sandstorm är berättelsen om He Tianying, en kinesisk polisman som är inblandad i förföljelsen av Falun Gong. Instängd i hemmet under en kraftig sandstorm, med endast lite vatten och mat, sköter han om sin hustru som är döende på grund av brist på medicin, samtidigt som de båda sörjer deras försvunna dotter.

I denna smärtsamma isolering möter He Tianying sitt eget samvete, vilket för upp minnen av hans förföljelse av en viss Falun Gong-utövare. I en dröm besöks han av sin dotter som leder honom till en ny förståelse och nytt hopp.

Festivalarrangören Olga Romanovskaya förklarade till tidningen Epoch Times att Sandstorm belönades för dess unikhet och kreativitet, skådespeleriets karaktär samt det angelägna innehållet. Sandstorm producerades och spelades in i Kanada och gjordes helt och hållet av volontärer.

När Mahonen tog emot priset i Moskva sade han: "Tiotals miljoner Falun Gong-utövare från alla sorters bakgrunder, innefattande professorer, akademiker, konstnärer, bönder, universitetsstudenter, far- och mormödrar samt skolbarn, utsätts just nu för en brutal förföljelse i Kina. Det är min förhoppning att den här filmen kan bidra till att fler människor blir medvetna om vad som pågår under denna förföljelse."

Fler än 120 dramafilmer och TV-program deltog under festivalen i Moskva. Filmerna och programmen skildrar en bred skala av ämnen, men alla har den gemensamma nämnaren att de på något sätt vill främja rättvisa och moral i samhället. Festivalens ökande popularitet har lett till att festivaltemat har spridits till flera andra europeiska städer.

Text med tillstånd från Epoch Times.

AGERA NU

I FOKUS