Falun Gong-utövare beskjuten i Sydafrika - kinesiska dignitärer samtidigt på besök

Flera skott sköts mot en bil fullsatt med Falun Gong-utövare i Johannesburg, Sydafrika, på måndagskvällen omkring kl. 20.30 lokal tid. En person i bilen skadades.

David Liang körde en av de två bilar som var på väg från Johannesburgs flygplats till Pretoria under måndagskvällen när en vit bil med tre personer i körde upp vid sidan av hans bil. Från den vita bilen avfyrades ett skott som punkterade framhjulet och sedan sköts fyra skott in genom bilens framdörr. Liang träffades av kulor i båda fötterna, med en splitterskada i skelettet på den ena foten. Samtidigt som Liangs bil stannande försvann den vita bilen från platsen. Liang vårdas för närvarande på sjukhus och kommer att opereras under tisdagen. Sydafrikansk polis har inlett en utredning.

Två kinesiska statsråd som är djupt involverade i förföljelsen av Falun Gong i Kina befinner sig just nu på besök i Sydafrika. Vicepresidenten Zeng Qinghong och Handelsministern Bo Xilai har båda fått stämningsansökningar mot sig tidigare, den sistnämnde i USA och i Polen i år. Anklagelserna är tortyr, anstiftan till folkmord och brott mot mänskligheten.

David Liang och åtta andra Falun Gong-utövare från Australien hade just anlänt till Sydafrika för att under de kommande dagarna dels hjälpa lokala utövare med att mer allmänt informera om förföljelsen av Falun Gong, dels informera om de brott som de besökande statsråden har gjort sig skyldiga till. De hade för avsikt att hålla en presskonferens för att exponera Zeng Qinghons och Bo Xilais brott samt hjälpa till att inlämna en stämningsansökan – baserad på internationella konventioner – mot de två.

Enligt tidningen Epoch Times uppges förövaren vara en svart man i 25-årsåldern som ska ha använt ett gevär vid överfallet. Två yngre svarta män ska enligt uppgifter som tidningen har fått från ögonvittnen också ha varit med i bilen.

Enligt polisen i Johannesburg förekommer ofta rån i det område där överfallet skedde, men flera omständigheter talar emot att det rör sig om ett väpnat och oplanerat rånförsök. För det första hade den grupp som Liang tillhörde anlänt till Sydafrika för att undersöka möjligheterna att lämna in en stämningsansökan samtidigt som de kinesiska ämbetsmännen befann sig i landet; för det andra riktades skotten enbart mot David Liang, vilken var den ende i de två bilarna som bar kläder som kunde identifiera honom som en Falun Gong-utövare (ljusgul och blå jacka med orden "Falun Dafa” på) och för det tredje stannade inte förövarna för att råna dem trots att passagernas bagage var fullt synligt i bilarna. Mycket talar således för att de hade ett annat och mer överlagt motiv. Ovanstående fakta föranleder oss att tro att överfallet var ett beställningsarbete specifikt riktat mot Falun Gong-utövare och deras planer på att stämma de två besökande ämbetsmännen.

Zeng och Bo och andra höga kinesiska ämbetsmän har givit order i Kina som har resulterat i tortyr och dödsfall. Under de nästan fem åren av förföljelse av Falun Gong i Kina har även Falun Gong-utövare utanför Kina utsatts för trakasserier, brott mot grundläggande medborgerliga rättigheter, dödshot, misshandel, riktade inbrott (läs specialrapport) och nu, som det verkar, till och med ett väpnat överfall. Att leja någon för ett attentet mot andra på grund av deras övertygelse eller grupptillhörighet är en terroristhandling. Det är detta vi tror nu har hänt i Sydafrika.

En person i lokalbefolkningen kommenterade efter attacken att det här inte rör sig om en slumpmässig våldshandling utan definitivt om politisk förföljelse.

Vi uppmanar myndigheterna i Sydafrika att gå till botten med denna händelse och avslöja de ansvariga bakom denna terrorhandling. Vi uppmanar vidare alla regeringar runtom i världen att fördöma kinesiska myndigheter för deras förföljelse av Falun Gong i Kina såväl som utanför Kina.

AGERA NU

I FOKUS