Stämningsansökan inlämnad mot Kinas ex-president i Aten

Målsägarna bakom stämningsansökan mot Jiang Zemin, Luo Gan och Li Lanqing vid en presskonferens i Aten där de informerade om rättsprocessen mot de ansvariga bakom förföljelsen av Falun Gong.

ATEN – En vecka före invigningen av 2004 års olympiska spel i Aten lämnade tre Falun Gong-utövare in en stämningsansökan i ett brottsmål mot Kinas före president Jiang Zemin, förre vicepresidenten Li Lanqing samt medlemmen i politbyråns ständiga utskott, Luo Gan. Brotten de anklagas för är folkmord och tortyr. Bland målsägarna finns den 37-åriga australiensiska medborgaren Chris Cominos.

Den 5 augusti höll de europeiska och grekiska Falun Dafa-föreningarna tillsammans med International Advocates for Justice (IAFJ) en presskonferens i Aten där de berättade om rättsprocessen (pressuttalande).

Stämningsansökan baseras på grekisk brottslagstiftning och straffet kan bli upp till 20 års fängelse. När stämningsansökan har godkänts av grekisk domstol kommer Luo Gan, Li Lanqing och Jiang Zemin att bli kallade till domstol så fort de anländer till Grekland. Efter att diktaturen upphörde 1974 skapade Grekland en skarp lagstiftning för att hindra regeringen att begå tortyrbrott.

Stämningsansökningar har tidigare inlämnats i USA, Europa, Asien, Afrika och nu i Grekland för att ställa de ansvariga för förföljelsen för att få ett slut på folkmordet på Falun Gong-utövare i Kina. (website)

Misshandlad i Kina

Chris Cominos bor i Australien och är huvudmålsägare i processen. Han blev fysiskt misshandlad när han besökte Peking 2001. Även Zhao Ming från Irland och Frances Bakatsias från Aten är målsägare.

Chris Cominos föddes i Grekland och har utövat Falun Gong i drygt fem år. Han är mycket stolt över att Aten står värd för 2004 års olympiska spel.

– Liksom Kina har Grekland ett storslaget gammalt kulturellt och moraliskt arv. Jag hoppas att Kina kommer att upphöra med den omänskliga förföljelsen av Falun Gong och upprätthålla andan av fred, rättvisa och ömsesidig respekt och att de införlivar denna anda i nästa olympiska spel i Peking 2008.

OS och mänskliga rättigheter

Kinas ambassadör i Grekland Tang Zhenqi talade nyligen till media efter ett möte på Greklands utrikesdepartement. Han sade:

– De olympiska idealen är inte kopplade till mänskliga rättigheter...

Han fortsatte med att säga att det är fel att koppla situationen på det människorättsliga området till OS i Peking.

Under kampanjen för att få arrangera OS 2008 för tre år sedan, indikerade den kinesiska regeringen att anordnandet av de olympiska spelen skulle bidra till att förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina. Olympic Watch Committee har redan två gånger fördömt den pågående förföljelsen av Falun Gong och har uppmanat den kinesiska regeringen att respektera yttrande- och trosfrihet och därigenom sätta stopp för folkmordet på Falun Gong.

– Hitler utnyttjade 1936 års olympiska spel för att dölja sin folkmordspolitik mot det judiska folket, säger Cominos. Sorgligt nog verkar det vara samma taktik som Jiang använder för att mörklägga sin olagliga order att ”utrota Falun Gong” i Kina.

Cominos tillade:

– Stämningsansökan som lämnats in i Grekland vill påminna om den olympiska andan, så att historien inte tillåts upprepas vid OS i Kina.

Kinas olympiska delegation anlände till Aten den 8 augusti.

AGERA NU

I FOKUS