48 dödade Falun Gong-utövare rapporterade i juni och juli

2004-08-23 Dödslista

Medeltida tortyrinstrument används regelbundet i arbetsläger

NEW YORK (FDI) – 48 dödade Falun Gong-utövare har bekräftats i Kina under juni och juli. De flesta blev torterade eller slagna till döds.

Information om tortyr eller dödande av Falun Gong-utövare klassas som statshemligheter i Kina. De som avslöjar och publicerar sådana bevis gör det därför på mycket stor egen risk.

Många har dödats enbart för att de publicerat fakta om förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina.

Några av de 48 dödsrapporterna:

48-årige Wang Jinzhong torterades till döds den 12 juni 2004 vid fånglägret i Tiexi.

Zhang Jianhua hittades död efter att ha blivit slagen och lämnad på en sträckbänk i Jilinfängelset. På sträckbänken binds offret fast på en brits där lemmarna sträcks maximalt i fyra riktningar. Ett ihoprullat täcke sticks sedan in under personens kropp som därmed lyfts uppåt och lemmarna sträcks ut ännu mer. Det finns uppgifter om 17 sträckbänkar i Jilinfängelset.

Fler än 100 Falun Gong-utövare har torterats till döds i Jilinprovinsen.

Wang Yaping led av skelett- och levercancer fram till 1995. Hennes sjukdom försvann genom Falun Gong-utövning. 2001 begav hon sig till Peking för att vädja till regeringen och berätta för dem om fördelarna med Falun Gong. Hon greps av polis och gavs chocker med elbatonger. Två av hennes tänder slogs ut och hon tvingades utföra slavarbete. Som en följd av utdragen tortyr blev Wang så småningom förlamad och dog.

41-åriga Liu Yuzhu dog efter övergrepp vid staden Changchuns arbetsläger Heizuizi.

Wang Liyan från staden Mudanjiang greps för att ha delat ut information om förföljelsen av Falun Gong till andra kinesiska medborgare. Polisen misstänkte att hon kände till platsen där materialet hade tryckts så de torterade henne i sex dygn, men hon vägrade ge dem några upplysningar.

Hon dog senare av skadorna.

Av de 26 Falun Gong-utövare som bekräftades dödade i juni var minst hälften över 50 år. De heter: Xu Fuzhi, Wang Chuanping, Yang Jinying, Wang Juan, Li Zhen, Chen Ziaoqin, He Shaohuai, Jing Shuhua, Lin Youhui, Wang Yaping, Han Junqing, Li Yansong, Zhang Jianhua, Liu Xiaodong, Bi Guohua, Wang Shujun, Wang Jinzhong, Meng Qingxia, Zhang Shouxin, Zhu Jun, Cui Fu’e, Cheng Zhongzhan, Qi Shuzheng, Shu Zhusi, Shi Yueqin och Mo Niewu.

De flesta dödsfall som avslöjades i juli gällde kvinnor. De var: Cheng Zongzhan, Qi Suzhen, Li Zhi, Liu Yuzhu, Zhu Yulian, Wang Xiaodong, Jiang Yong, Li Guangzhen, Wang Liyan, Zeng Weibi, Li Qiu, Chen Fenglin, Yang Yun, Huang Dengfang, Cao Jinling, Dong Dejun, Chang Shuzhen, Gong Xuezhi, Qu Jie, Zhou Dehong, Wang Zuodian och Yang Hongyan.

AGERA NU

I FOKUS