Tortyr och dödande av Falun Gong-utövare fortsätter i Kina

2004-10-02 Dödslista
31-åriga Zhang Hong kläddes av sina underkläder och låstes fast vid en säng i flera dagar i kvinnoarbetslägret Wanjia i Kina. Hon torterades senare till döds.

Ytterligare 23 tragiska dödsfall rapporterade i augusti

Under augusti 2004 har det kommit rapporter om 23 Falun Gong-utövare som dött efter grova övergrepp i polisförvar.

Innan de dog blev personerna förnedrade, torterade och i två fall psykiskt nedbrutna av den utdragna tortyren, som är en del av den systematiska kampanj som införts över hela Kina av landets förre ledare Jiang Zemin, för att ”utrota” Falun Gong. (läs rapport)

De som dödats efterlämnade föräldralösa barn och föräldrar. Stora penningsummor har också utkrävts av många av de dödades familjer.

Av de fall som verifierats i augusti rapporterades fem från Liaoning-, fyra från Sichuan- och Tianjin-, tre från Heilongjiang- och två från Hebeiprovinsen.

De 23 dödade hade gripits för att de inte lät sig att de inte lät sig tvingas att ta avstånd från Falun Gong, för att de försvarade sin utövning och medutövare samt för att de spred information om förföljelsen och dödandet av Falun Gong-utövare.

Vissa sändes utan rättsligt förfarande till fängelser eller arbetsläger på upp till elva år.

Antalet bekräftade fall där Falun Gong-utövare torterats till döds är nu 1060. Insatta källor uppskattar dock att det verkliga dödstalet ligger långt över 5000. (rapporter / källor)

Berättelsen om Zhang Hongs död

31-åriga Zhang Hong var farmaceut på Harbins stadssjukhus. Hon fängslades och skickades till arbetsläger för att hon stod för sin rätt att utöva Falun Gong. Den 22 juli 2004, exakt fem år efter att Falun Gong officiellt förbjöds, sändes hon till det ökända kvinnoarbetslägret Wanjia.

Enligt källor som har haft insyn i Zhangs fall, tvingade vakterna henne redan första dagen i Wanjia att stå med händerna fastklovade vid de övre stolparna på en våningssäng, vilket orsakade extrema svullnader. Som protest började hon den 24 juli hungerstrejka och vakterna tvångsmatade henne därefter med stora mängder saltlösning. De lät henne inte att dricka eller gå på toaletten.

Zhang Hong protesterade ständigt mot och exponerade de övergrepp som hon utsattes för. Vakterna tejpade då för hennes mun, låste fast händer och fötter vid en säng, drog av henne underkläderna och lämnade henne i en korridor. Hon tvingades uträtta sina behov i sängen. Sedan hon utsatts för våldsam tvångsmatning den 29 juli, drabbades hon av allvarliga skador som blödde ned lakanen.

På eftermiddagen den 31 juli bar fyra manliga vakter ut Zhang Hong på en bår och disinfekterade hela rummet. Avdelningen hade meddelat att ”Zhang dog av njurfel till följd av en hjärtsjukdom."

Zhangs familj har nu vänt sig till rättsystemet med en begäran om att hennes död utreds.

AGERA NU

I FOKUS