Fotograf tog bilder på brutalitet mot Falun Gong-utövare på Himmelska fridens torg

2004-10-03 Vittnesmål
En Falun Gong-utövare som uppenbarligen slagits medvetslös ligger på Himmelska fridens torg medan hundratals åskådare samlas runt omkring. Enligt ett ögonvittne bär polisen på den banderoll som utövaren hade vecklat ut i en fredlig demonstration, innan han slogs till marken.

PEKING. En Falun Gong-utövare höll upp en banderoll på Himmelska fridens torg på Kinas nationaldag den 1 oktober. Enligt ögonvitten som fångade händelsen på film, slogs han omedelbart till marken av poliser.

Utövaren som uppenbarligen slogs medvetslös, lämnades liggande mitt på torget medan hundratals åskådare samlades runt omkring. Några ögonblick senare anlände en polisbuss till torget. Mannen släpades in i bussen och fördes bort.

Ett ögonvittne säger att polisen beslagtog flera kameror och grep ett antal personer som tog bilder av händelsen.

Utövaren släpas in i polisbussen och förs bort medan åskådarna kommer närmare för att se bättre.

Kinesiska myndigheter begränsar och kontrollerar information om Falun Gong och i de statsstyrda medierna får den kinesiska befolkningen bara ta del av anti-Falun Gong-propaganda. De övergrepp som sker mot Falun Gong-utövare exponeras emellertid alltmer genom en gräsrotsrörelse med miljontals deltagare över hela Kina. Många kineser har därför läst hemmagjorda flygblad eller internetartiklar som avslöjar det utbredda våldet mot utövarna.

Enligt fotografen som tog dessa bilder sade flera personer på Himmelska fridens torg att de till slut med egna ögon fått se ”polisens brutalitet mot Falun Gong-utövare.”

AGERA NU

I FOKUS