Dödstalet för dödade Falun Gong-utövare steg kraftigt i september och oktober

2004-11-10 Dödslista

68 fall på två månader är dubbla månadssnittet

Tianxiang förlorade sin mor i förföljelsen av Falun Gong. Hon var en av de 68 som rapporterades döda under de senaste två månaderna – en siffra som bara är en liten del av det verkliga antalet dödade

LOS ANGELES (FDI) – Under september och oktober rapporterade källor i Kina om 68 dödsfall förföljelsen av de som praktiserar Falun Gong.

Det innebär att antalet dokumenterade dödade uppgår till 1011 – ett genomsnitt på 17 dödsfall per månad.

42 fall rapporteras från oktober, vilket är den högsta månadssiffran sedan förföljelsen av Falun Gong började 1999.

De flesta offren hade börjat att utöva Falun Gong i mitten på 90-talet. Många av dem, såsom Li Chunwen (se nedan) uppges ha blivit botade från kroniska sjukdomar genom sin andliga utövning. De arresterades och dödades på grund av att de höll fast vid sin utövning, fortsatte att tala om hur de hade gagnats av Falun Gong, eller för att de hade vädjat mot förbudet eller protesterat i Peking.

De 68 utövarna dog huvudsakligen efter övergrepp och tortyr, infektioner från tvångsmatning och stress orsakade av extrema trakasserier från polisen och ödeläggelse av deras livsbetingelser.

Den 78-årige Wang var den äldste som rapporterades och den yngsta var 30 år. Genomsnittlig ålder var 52 år. Bland offren fanns en före detta pilot, en högskollärare, en avdelningssköterska och en taxichaufför. Drygt hälften av de dödade är kvinnor

Information om några av fallen:

Ständig rädsla, till sin sista dag

Feng Xiaomin och Chen Lijun miste båda livet efter övergrepp. De är bland de tusentals som dödats för att de utövar Falun Gong

Chen Lijun från Zhengzhou i Henanprovinsen utsattes för långvarig psykisk och fysisk tortyr på grund av att hon utövade Falun Gong. Vakterna vid arbetslägret stoppade in mänskligt exkrement och dambindor in i hennes mun och fängslade drogmissbrukare turades om att slå mot hennes bröst, mage och underliv. Den 40-åriga Chen lyckades komma ut från arbetslägret men var ytterst svag och utmärglad, med armar tunnare än ett barns och en abnormt uppsvälld mage. Hon levde i ständig rädsla och var rädd för alla okända och vågade inte publicera sin berättelse på internet när hon fortfarande var i livet. Hon avled den 29 september 2000.

Livet togs från den som blivit frisk från dödlig sjukdom

Innan Li Chunwen började att utöva Falun Gong led han av en reumatisk hjärtsjukdom. Efter att en vän 1995 introducerat Falun Gong för honom, förbättrades hans hälsa dramatiskt. Han sa ofta: "Jag skulle ha förlorat livet för länge sedan om jag inte hade börjat med Falun Gong. Det är Falun Gong som har räddat mitt liv."

Han arresterades på väg till Peking för att vädja för Falun Gong och internerades i Hebei. Han handfängslades vid ett träd, en järndörr eller en säng i upp till nio dagar i sträck och lämnades även utomhus vid minusgrader. Personalen band ett tunt rep under hans armar och två personer stod på hans vader och drog uppåt. Det tunna repet skar in i hans muskler och orsakade kraftig blödning och oerhörd smärta. Li slutade andas efter tio minuter. När han vaknat upp igen misshandlade och chockade de honom på nytt med elbatonger.

78-åring avled efter polisens trakasserier

Tillsammans med många i sin stora familj, började Wang Qirong att utöva Falun Gong 1996. Efter 1999 dömdes hans dotter, svärdotter, sonson och svärsonson alla till tre års arbetsläger för att de praktiserade Falun Gong. Den 13 mars 2003 anlände en grupp tjänstemän till Wangs bostad för att arrestera en familjemedlem. Då hon inte var hemma trakasserade de Wang istället. Genom det svåra känslomässiga traumat avled Wang följande dag.

Bebis mor torterades till döds

När Feng Xiaomins syster och svåger arresterades för att de utövade Falun Gong, reste den vid Qiqihars universitets studerande Feng till Peking för att vädja för dem. Hon internerades och misshandlades. Den 34-åriga Feng gav inte upp utan började undersöka sina medborgerliga rättigheter. Hon ringde, skrev brev och besökte polisstationer för att försöka få sin syster och svåger frisläppta. Feng arresterades 2001, misshandlades och utsattes för tortyr, vilket medförde att hon vid flera tilfällen förlorade medvetandet.

Feng och hennes make lämnade hemmet för att undkomma vidare förföljelse och hon födde en son 2002. Paret levde åtskilda för att minska risken för att bli gripna. Oförmögen att själv kunna ta hand om babyn lämnades han i systerns vård. I maj 2004 upptäckte någon Feng och förde tillbaka henne till hennes syster. Vid den tidpunkten gled Feng in och ut ur medvetslöshet. Läkare misstänkte att hon fått en hjärnskada och familjen tror att polis åter hade utsatt henne för tortyr. Hon hade hallucinationer och trodde att alla runtomkring var poliser och ropade ofta att hon inte tillät att polisen förföljde henne. Hon avled i juni 2004. Hennes tvårige son Tianxiang tas om hand av sin moster – när någon knackar på dörren springer han och gömmer sig bakom vuxna och skriker "rädd."

AGERA NU

I FOKUS