Rättsprocesserna mot ansvariga i förföljelsen av Falun Gong ökar i omfattning

Jane Dai, här med dottern Fadu, är målsägare i flera rättsprocesser mot kinesiska ledare som begått brott mot mänskligheten. Janes man torterades till döds av kinesisk polis för att han utövade Falun Gong.

Internationell tribunal nästa steg enligt människorättsadvokater

NEW YORK (FDI) – Ansträngningarna för att ställa ledare inom Kinas kommunistparti till svars för sitt agerande i förföljelsen av Falun Gong växer i omfattning. Den senaste månaden har processer inletts i Kanada, Irland, Korea och Holland och de rättsliga ansträngningarna ökar även i Kina.

Den första processen inleddes i juni 2001 och riktade sig mot Zhao Zhifei, kommunistpartiets säkerhetschef i Hubeiprovinsen, för folkmord, tortyr och brott mot mänskligheten. När processen inletts lämnade Zhao USA men den tredskodom som gavs talade till Falun Gongs fördel. news

I förra veckan föll domar till Falun Gongs fördel i processer i USA mot Pekings förre borgmästare och ledaren för Kinas olympiska kommitté Liu Qi samt Liaoningprovinsens förre viceguvernör Xia Deren. (Mer information om dessa domar i ett kommande pressmeddelande).

Totalt har 45 rättsprocesser inletts i 28 länder.

Jiang Zemin, tidigare ordförande i Kinas kommunistparti, är svarande i 13 av fallen. Luo Gan, Li Lanqing och Bo Xilai nämns i flera stämningsansökningar för sina nyckelroller i den brutala kampanjen.

Jiang förde ut kampanjen mot Falun Gong 1999 när han ledde Kinas kommunistparti, regering och militär. Li ledde 610-byrån, en civil polismyndighet med ansvar för genomförande av Jiangs kampanj mot Falun Gong. Bo var tidigare guvernör i Liaoningprovinsen, som fortfarande är den mest ökända vad gäller tortyr och dödande av Falun Gong-utövare.

Flera av de senare ärendena riktar sig mot skaparna av kommunistpartiets anti-Falun Gong-propaganda, såsom ett fall gällande ärekränkning mot Kinas vicekonsul i Toronto, Pan Xinchun. Pan fanns skyldig till förtal av Joel Chipkar, talesman för Falun Gong-utövare i Toronto. När Pan inte betalade utdömda skadestånd och domstolskostnader belades han med kvarstad av en högre domstol. Kort därefter rapporterades han ha flytt tillbaka till Kina. news

Ett annat fall av hatpropaganda hanteras av en domstol i Tanzania, mot Kinas förre utbildningsminister Chen Zhili. Även hon lämnade landet kort efter att stämningsansökan mot henne lämnats in. Chen anklagas för att ha utnyttjat det kinesiska utbildningssystemet för att indoktrinera lärare och elever till att ta avstånd från Falun Gong, ofta med hot om våld. pressmeddelande

– Nästa steg är att inleda rättsprocesser på det internationella planet. Det kan bli genom en tillfällig internationell brottstribunal, som för Rwanda och före detta Jugoslavien eller i en specialdomstol som för Sierra Leone, säger människorättsadvokat Terri Marsh, som driver flera av ärendena i USA.

De senaste rättsärendena:

Den 2 december inledde enskilda personer i Holland en process mot Jiang Zemin, Li Lanqing och Bo Xilai med stöd i FNs folkmordskonvention från 1948.

Den 18 november lämnade två koreaner in en stämningsansökan som anklagar Kinas förre utbildningsminister Chen Zhili för medverkan till folkmord.

I november lämnade också fem irländska Falun Gong-utövare in en stämningsansökan mot Kinas vice premiärminister Huang Ju när han skulle besöka Dublin. Huang anklagas som ansvarig för indirekt tortyr av Falun Gong-utövare, som klart strider mot internationell lag.

Mellan den 12 och 15 november inledde över 100 Falun Gong-utövare i Kanada en gemensam rättsaktion mot Jiang Zemin, Li Lanqing, Luo Gan, Liu Ling, Zhou Yongkang och andra kinesiska myndighetspersoner med ansvar för förföljelsen.

Den 4 november lämnade enskilda målsägare in en civilrättslig stämningsansökan i Zambia mot Su Rong, partisekreterare i Gansuprovinsen, med anklagelser om mord, tortyr och förnedrande behandling av Falun Gong-utövare. När Su inte infann sig vid domstolen utfärdades en arresteringsorder, men han lyckades lämna landet under falsk identitet innan myndigheterna hann gripa honom.

För information om samtliga Falun Gong-relaterade rättsprocesser, besök: www.flgjustice.org

AGERA NU

I FOKUS