De yngsta offren

2004-12-26 Familjer och barn
37-åriga Lingxia Wu med son på ett foto från 1997. Lingxia bortfördes 2001 av polis för att hon utövade Falun Gong. I nästan ett år torterades hon medan hon hölls fängslad i ett fångläger. Hon dog 2002.

Räddningsaktion för kinesiska barn som blivit föräldralösa av förföljelsen

Jingyu är knappt åtta år. Hon ligger skräckslagen tyst och stilla på det kalla betonggolvet i fängelset i byn Jiuxian. En scen rullas ständigt upp för hennes inre:

Det är sin pappa hon ser. Men det är inte den starka och glada pappa hon är van att se. Detta är så annorlunda. Pappa vrider sig i smärta och vånda. Flera timmars misshandel har gjort honom till en skugga av sitt forna jag.

Polisen hade tvingat Jingyu att bevittna misshandeln.

Smärtan och förvirringen efter att hon och mamman hade släppts från fängelset blev för stor för den lilla flickan. Traumat fick Jingyu att kräkas och spotta blod. Knappt en månad senare dog hon, alltför sargad för att leva vidare.

Andra barn, såsom åttaårige Zhang Haonan, lever vidare med smärtan. Hans ensamstående pappa ströps till döds av poliser för två år sedan. Han och många andra barn lever i ständig skräck, helt ensamma. Vissa håller sig gömda, andra lever på gatorna.

För dessa barn finns det ännu hopp.

Berättelserna om Jingyu, Haonan och många andra barn runt om i Kina är kanske det sorgligaste – och minst kända – kapitlet i den allvarliga människorättskris som drabbat landet.

Barnen är de oräknade anonyma offren för regimens förföljelse av Falun Gong. Det är dessa barn som en omfattande räddningsaktion riktar in sig på under jul- och nyårshelgerna. Förhoppningen är att kunna föra dem i säkerhet i USA.

Läs mer om kampanjen.

I Sverige pågår arbete med att informera om situationen för de kinesiska barn som drabbats av förföljelsen. Läs mer om kampanjen i Sverige:

Om kampanjen.

För information om barnprojektet och hur kinesiska barn lider av förföljelsen, kontakta:

Katarina Hall: 026-653 551.

AGERA NU

I FOKUS