Inbjudan till pressmöte i Göteborg om Kinas konsulats försök att inskränka våra medborgerliga rättigheter

Tid: Torsdag den 27 januari 2005, kl. 10.30

Plats: Café Lilla Kosmos, Grönsakstorget 1, Göteborg

Manifestation på Förintelsens minnesdag – Sveriges grundlag inskränks på det kinesiska konsulatets begäran

GÖTEBORG (FGI) – Vi ber att få göra er uppmärksamma på att Kinas konsulat har fått svenska myndigheter att inskränka våra grundlagsenliga rättigheter, att demonstrera och delge information på svensk mark.

Falun Gong-utövare i Göteborg har sedan fem år utanför konsulatet regelbundet uppmärksammat och vädjat om att förföljelsen av Falun Gong och brotten mot de mänskliga rättigheterna ska upphöra – alltid med tillstånd och polisens fulla vetskap.

Vi är för det mesta en till tre personer som turas om att stå på trottoaren mittemot konsulatet, utan att på något sätt hindra trafiken eller störa ordningen. För en och en halv månad sedan beslutade myndigheterna att på konsulatets begäran göra stora inskränkningar i vårt tillstånd. Dessutom har konsulatet krävt att vi inte skall få dela ut flygblad på allmän plats utanför konsulatet.

Beslutet inte bara sätter munkavle på oss, utan legitimerar också Kinas fortsatta människorättsbrott.

Vi anser att detta kan komma att innebära så allvarliga konsekvenser för Sveriges framtid som ett demokratiskt land att vi är beredda att föra frågan ända till Europadomstolen.

I dag är Förintelsens minnesdag! Låt inte historien upprepa sig – folkmord pågår just nu i Kina!

Kontaktpersoner: Bolette Ebertz 0708-12 11 14, Mimmi Svensson 073-6577686

Wang Xia, 32, dömdes till sju års arbetsläger för att hon är en Falun Gong-utövare. Hon var nära döden efter tortyr och behandling med droger i arbetsläger. I Kina har Wang Xia och miljontals andra ingen röst.
AGERA NU

I FOKUS