Största arresteringsvågen sedan juli 1999 sveper över Kina

2005-04-23 Arresteringar

Hemliga order från det kinesiska kommunistpartiet skapar våg av fängslanden, husrannsakningar och undantagstillstånd

Det kinesiska kommunistpartiet har genomfört omfattande hemliga gripanden över hela landet. Åtskilliga provinser och många städer har berörts uppger flera källor i Kina. Gripandena riktar sig mot alla som misstänks ha kopplingar till Falun Gong, och vittnen säger att vissa städer är kontrollerade som om det råder undantagstillstånd.

Rapporter från Kina säger att arresteringsvågen är ett direkt svar på den växande populariteten hos “Nio kommentarer om det kinesiska kommunistpartiet” (text|about), en artikelserie publicerad av The Epoch Times med en skarp granskning av kommunistpartiets förtryck och dödande i Kina under de senaste 60 åren.

Massarresteringarna har orsakat den största kampanjen sedan juli 1999, då den kinesiska regimen föste in tiotusentals Falun Gong-utövare i tillfälliga interneringsenheter och idrottsanläggningar. Många fördes från sina hem mitt i natten.

Våg av utträde – en miljon har lämnat kommunistpartiet

Rapporter från Kina säger att arresteringsvågen är ett direkt svar på den växande populariteten hos “Nio kommentarer om det kinesiska kommunistpartiet” (text|about), en artikelserie publicerad av The Epoch Times med en skarp granskning av kommunistpartiets förtryck och dödande i Kina under de senaste 60 åren.

Publiceringen av Nio kommentarer har utlöst en växande rörelse i Kina där partimedlemmar offentliggör sitt utträde ur partiet, i en takt på i genomsnitt 20 000 per dag. Till dags dato har fler än 1 miljon offentliggjort sitt utträde ur partiet på en internetsida som är speciellt skapad för det. (www.tuidang.org)

Hemliga order från ledningen

Eftersom kommunistpartiets ledning i Peking tror att Falun Gong-utövare har deltagit i att framställa och sprida Nio kommentarer så har de anklagat Falun Gong för att vara en “reaktionär politisk rörelse” och försökt skapa en atmosfär som rättfärdigar det omfattande förtrycket.

I mars utfärdade myndigheter en intern order om husrannsakan av Falun Gong-utövares bostäder över hela landet. En polisman i Wuhan, som är positivt inställd till Falun Gong, såg ett av dessa dokument och säger att det står att ”den som upptäcks med ett exemplar av de Nio kommentarerna ska dömas till fyra års fängelse”.

I Shandongprovinsen började undantagstillståndsliknande villkor att råda natten till den 22 april och Falun Gong-utövare greps i stor skala. I staden Jinan, centralort i Shandong, placerades polisens utryckningsfordon i vägkorsningar för att inspektera alla passerande fordon. Enligt ett ögonvittne var det uppenbart att myndigheterna var ute efter Falun Gong-utövare, eftersom de inte kontrollerade fordonshandlingar eller körkort. I stället stoppade de bilarna och undersökte om föraren ”såg vänlig ut”. Med kännedom om att Falun Gong omfattar traditionella värderingar och en etisk livsföring, har den kinesiska polisen under de senaste åren utvecklat sina tekniker för att identifiera individer som utövar Falun Gong genom att be den anhållne att svära eller bete sig oanständigt.

Den 6 och 7 april genomförde Yifengs län i Jiangxi-provinsen en storskalig aktion i hela länet där de kidnappade alla som troddes vara “beslutsamma i utövandet av Falun Gong”.

Den 10 april sammankallade polisstationen I Guangan, Sichuanprovinsen, ett hemligt femdagars möte för att dra upp planer för genomförande av bannlysningsorden i sin region.

Polisstationer i Urumqi, Inre Mongoliet, började nyligen sätta upp affischer om belöningar för information som leder till gripandet av lokala Falun Gong-utövare. Det noterades emellertid att myndigheterna inte satt några officiella sigill på affischerna, av fruktan att lämna bevis på sin förföljelsemetod.

AGERA NU

I FOKUS