Fortsatt tortyr och dödande av de som utövar Falun Gong i Kina – bakom en fasad av nedtonad retorik

2005-09-04 Fysisk tortyr
42-åriga Ren Shujie utsattes för tortyr under inhumana förhållanden i ett kinesiskt arbetsläger; till att väga under 40 kg.

Se vidare recent cases.

När kommunistpartiets förre ordförande Jiang Zemin i juli 1999 inledde kampanjen att ”utrota” Falun Gong, beskrev många Kinabevakare det som ett steg tillbaka till de extrema perioderna under Kulturrevolutionen.

Regimens media förde kontinuerligt ut skräniga kampanjer med förtal och lögner, och varje sektor i samhället mobiliserades för att demonisera och isolera de som praktiserade den urgamla utövningen, med dess rörelseövningar och meditation.

Under denna tid har hundratusentals personer jagats av lokal polis, och de flesta har tagits till interneringscenter och arbetsläger, där tortyr och dödande är rutin.

De senaste månaderna har emellertid kommunistpartiets våldsamma kampanj mot Falun Gong genomgått en illusorisk förändring; den har ”gått under jorden”.

Förändring i retoriken, inte i policyn

Då den svåra situationen för Falun Gong i Kina dragit till sig allt större uppmärksamhet från den internationella gemenskapen, har kommunistpartiets ledning ställts inför allt besvärligare situationer och frågor från regeringar och organisationer för mänskliga rättigheter.

Som respons, för att undvika fördömanden i Kina och förhindra kritik från omvärlden, har mediastormen mot Falun Gong – som en gång dränkte den kinesiska mediaapparaten som en flod – dragits ned till en rännil. Men denna relativa tystnad innebär inte att det blivit någon lättnad i policyn gentemot Falun Gong.

De senaste månaderna har det varje månad rapporterats om över 100 dödade Falun Gong-utövare.

För de 100 miljoner människor i Kina som utövar Falun Gong fortsätter terrorn bakom den lugna yta som kommunistpartiets propagandamakare har skapat.

AGERA NU

I FOKUS