Falun Gong-utövande kvinnor våldtagna under FN-rapportörens besök i Kina

2005-12-03 Sexuella övergrepp
Li Jizhi, 51 år, blev den 25 november slagen och torterad med elbatong och våldtagen, av polis på Dongchengfangs polisstation i Hebeiprovinsen.

Den 25 november våldtogs två Falun Gong-utövande kvinnor, 41 respektive 51 år, i polisförvar, erfar Falun Gong Informationscenter. Bilder visar att åtminstone den ena våldtäkten var mycket brutal.

Våldtäkterna skedde bara tre dagar efter att FN:s tortyrrapportör anlänt till Kina. Det ägde rum i staden Dongchengfangs polisstation i Tunzhou, Hebeiprovinsen.

Bortförandet av kvinnorna passar in i det mönster där Kinas myndigheter under ”känsliga perioder” fängslar potentiella demonstranter eller andra som kan tänkas exponera övergrepp, som när framstående utländska besökare finns i landet och/eller utländska medier är närvarande.

Under president Bushs besök i Kina nyligen arresterades kristna personer och hölls fångna. Aktivister fängslas ofta i samband med årsdagen av massakern på Himmelska Fridens torg 1989.

"Tragedin med dessa våldtäkter under FN-rapportörens besök, belyser ett grundläggande problem – hur det internationella samfundet bemöter kkp:s (det kinesiska kommunistpartiet) människorättsbrott. För kkp är tortyr inte ett ”problem” eller ”gissel” som man vill komma till rätta med, utan är snarare en av de primära metoder som används för att upprätthålla kontrollen över folket, säger Leve Browde, talesman för Falun Dafa Information Center i USA."

Han fortsätter:

"Även om rapportörens insatser bör applåderas, måste vi vara klara över hur djupt detta problem sitter. Det återstår ännu för kinesiska myndigheter att agera och ställa dessa förövare till svars för tortyr och våldtäkt. De har i själva verket många gånger stött dem när de undertryckt demonstrationer eller hindrat människorättsövergrepp från att rapporteras."

Slagen och våldtagen medan polis tittade på

Liu fotograferad efter att ha misshandlats och våldtagits av kinesisk polis (hennes skador på kroppens baksida).

Liu Jizhi, en 51-årig kvinna och mor, fängslades av uppskattningsvis sju poliser natten till den 24 november. Hennes hem genomsöktes och allt Falun Gong-relaterat material togs. Polisen hade ingen häktningsorder och tvingade sig in i bostaden. Liu fördes till Dongchengfangs polisstation där hon förhördes, misshandlades med gummiklubbor, chockades med elbatonger, kastades till marken och antastades sexuellt av manlig polis.

Cirka klockan 14 den 25 november fördes Liu av polisen He Xuejian till ett rum med två sängar, där drog han upp hennes tröja och började smeka hennes bröst. Han gav sedan hennes bröst stötar med en elbatong.

Medan han tittade på hur gnistorna hoppade från batongen ska He Xuejian ha hörts ropa: ”Detta är kul! Detta är kul!” En polis vad namn Wang uppges ha stått bredvid, tittat på och sagt: ”Klå upp henne! Klå upp henne rejält!”. Wang lämnade strax därefter rummet. He Xuejian fortsatte att förgripa sig sexuellt på Liu. Han drog sedan av hennes byxor och våldtog 51-åriga Liu Jizhi. Under våldtäkten rapporteras He Xuejian upprepade gånger ha slagit Liu i ansiktet och givit henne elchocker.

Efter detta förde He Xuejian in den andra Falun Gong-utövaren, 42-åriga Han Yuzhi in i samma rum och våldtog henne. Båda våldtäkterna skedde i närvaro av en annan polisman, med smeknamnet Dajun, som låg på en av rummets sängar. Dajun sägs inte ha gjort något försök att stoppa våldtäkterna.

Sexuella övergrepp eller tortyr

Våldtäkter blir allt vanligare i den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong. I arbetslägret Masanjia i Liaoningprovinsen i juni 2000, kläddes 18 kvinnor av nakna och tvingades in i en cell med våldsamma manliga förbrytare, vilka uppmanades att våldta och förgripa sig på kvinnorna. I maj 2003 våldtogs Wei Xingyan, kvinnlig doktorand vid Chongqinguniversitetet i Sichuanprovinsen, av en polisman som fört henne till polisarrest för att ha utövat Falun Gong (läs mer). Under 2004 drabbades 32-åriga Zhu Xia av en fullständig mental kollaps efter upprepade våldtäkter vid länets Pis hjärntvättsenhet i Sichuanprovinsen (läs mer, svenskt pressmeddelande).

Drygt 44 000 fall av tortyr och allvarliga övergrepp mot Falun Gong-utövare i Kina har dokumenterats. Många fall gäller sexuella övergrepp eller våldtäkt.

"Dessa övergrepp och våldtäkter är en väckarklocka för det internationella samfundet. De otyglade kränkningarna av Falun Gong-utövares mänskliga rättigheter i Kina är inte enbart ett resultat av administrativa problem eller brister i rättsystemet, snarare en avsiktligt strategi hos kkp:s ledare att ”utplåna” Falun Gong. Det är en ohygglighet vilken det internationella samfundet måsta bemöta med nolltolerans. Vi får inte nöja oss med uttalanden eller handlingar från den kinesiska regimen som visar på ”god vilja” men inte skapar några egentliga förändringar. Att kräva eller godta någonting mindre än verklig förändring är en förolämpning mot grundläggande mänsklig humanitet och en uppmuntran av kkp:s tyranniska styre," säger Levi Browde.
AGERA NU

I FOKUS