Tar thailändsk polis order från Kinas ambassad?

Kinas ambassad i Bangkok pressade lokal polis att hindra Falun Gong-protest

Thailändsk polis skuffade undan protesterande Falun Gong-utövare utanför Kinas ambassad i Bangkok, på Internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. Efter att ha setts gå in och ut från den kinesiska ambassaden, korsade dussintals thailändska polismän vägen och visiterade bryskt Falun Gong-utövare som tyst demonstrerade mot den drygt sexåriga förföljelsen i Kina. Polisen släpade iväg vissa av dem och tog deras banderoller. En polis sade att han inte villa avbryta deras protest men att de blivit tillsagda av den kinesiska ambassaden att göra det.

Den 14 december sade thailändsk polis till de protesterande Falun Gong-utövarna att om de återvände till ambassaden för att protestera dagen efter så skulle de arresteras.

Vid en annan händelse den 14 december fängslade den thailändska polisen i kuststaden Pattaya, tre Falun Gong-utövare för att de delade ut flygblad som berättade om de brott som begås av det kinesiska kommunistpartiet (kkp). Bland de fängslade fanns Zhang Mengye, tidigare klasskamrat med Kinas kommunistledare Hu Jintao, som söker asyl i Thailand efter att ha torterats i kinesiskt fängelse.

Demonstranterna säger att de har delat ut flygblad på platsen regelbundet i ett halvår. Det verkar dock nu som att polisen fått nya order.

”Den kinesiska kommunistregeringen har tvingat länder runt hela världen att genomföra dess förföljelsepolitik. Vi uppmanar respektfullt den thailändska regeringen att begrunda sin ställning, upprätthålla sin suveränitet och inte följa kommunistpartiets olagliga krav som kränker människorätten,” säger Peter Jauhal på Falun Gong Informationscenter i Europa.

I samband med att premiärminister Wen Jiabao besökte Tjeckien i förra veckan försökte en grupp kineser att muta Falun Gong-utövare som protesterade utanför Kinas ambassad i Prag. När utövarna vägrade ta emot 1 500 dollar, och Wen Jiabaos bil snabbt närmade sig, omringade gruppen Falun Gong-utövarna och rev ned deras banderoll.

Liknande händelser har ägt rum i flera andra länder, så som Myanmar (Burma), Frankrike, Mexiko, Tyskland och Ryssland.

En annan incident den 14 december, som rapporterats från Argentina, pekar på att en grupp kinesiska bråkmakare, som misstänks ha kopplingar till den kinesiska ambassaden, angrep Falun Gong-utövare. Det skedde under en offentlig protest mot den höge kinesiske partitjänstemannen Luo Gan. Han ledde tidigare den ökända 610-byrån, som ansvarar för förföljelsen av Falun Gong i Kina och som har tusentals liv på sitt samvete. Luo Gan delgavs dagen innan angreppet en stämningsansökan för folkmord av målsägande Falun Gong-utövare.

Vissa av dessa händelser har innefattat misshandel och strypgrepp, vilket har dokumenterats av lokal polis.

”Det som skrämmer kkp mest är exponeringen av deras förtryck och brutalisering av det kinesiska folket. Förföljelsen av fredliga människor som mediterar är sannolikt den tydligaste illustrationen av kommunistpartiets hänsynslöshet. Därför tar det till så extrema medel för att hindra budskapet att komma ut,” säger Peter Jauhal.

2791 dödsfall till följd av kommunistpartiets sexåriga förföljelse av Falun Gong har hittills bekräftats. Falun Gong Human Rights Working group har information om fler än 44 000 tortyrfall. Kinas utbredda användning av tortyr bekräftades nyligen av FN:s specialrapportör för tortyr, Manfred Nowak. Nowak uppgav att han vid flera tillfällen hindrades att undersöka tortyr av Falun Gong-utövare.

Peter Jauhal fortsätter: ”Vi är vid en kritisk tidpunkt just nu. Miljontals kineser gör offentliga uttalanden där de tar avstånd från partiet, omfattande protester sker på landsbygden, välkända advokater utmanar öppet rättssystemet, mörkläggning av epidemier och giftföroreningar kommer fram. Allt detta händer samtidigt. Ser man på detta sammantaget, så kan man förstå varför regeringen är nervös. Då står det också klart varför de har så mycket att dölja och måste tysta till och med en liten protest i Bangkok.”

Utöver de demonstrationer som pågår utanför kinesiska ambassader och konsulat över hela världen sker nu också protester vid thailändska ambassader i många länder. Där uppmanas den thailändska att inte böja sig för den kinesiska regeringens påtryckningar.

Svenska Falun Gong-utövare kommer senare i veckan att protestera mot övergreppen i Thailand och Argentina. Ytterligare information om tid och plats kommer.

AGERA NU

I FOKUS