Amerikanske medborgaren Charles Lee har frigivits

Dr. Charles Lee svarar på reportrars frågor efter ankomsten till Kalifornien, efter tre års olaglig fångenskap och tortyr i Kina.

Efter tre år av olaglig internering är Charles Lee nu åter hemma

SAN FRANCISCO (FDI) – Den amerikanske medborgaren Dr. Charles Lee har nu kommit tillbaka till sitt hem i Kalifornien, efter tre års fångenskap med mentala och fysiska övergrepp. Lee anlände på lördagen och välkomnades av över 100 sympatisörer då han anlände till San Franciscos flygplats. Efter att ha omfamnat sin fästmö Yeong-ching Foo svarade Lee på reportrars frågor.

Lees prövning började i januari 2003, då han reste till Kina med önskan om att kunna exponera kränkningar av Falun Gong-utövares mänskliga rättigheter. Han arresterades omgående efter att ha kommit till Guangzhou. (news) Två månader senare togs han snabbt igenom en endags skenrätttegång och dömdes till tre års fängelse. (news)

Under fångenskapen utsattes Lee för misshandel, sömnberövande, tvångsarbete och andra former av tortyr och övergrepp. Lee uppgav att de ansvariga gång på gång utövade intensiv press mot honom för att få honom att ge upp sin övertygelse och att anamma den kommunistiska partilinjen. Hjärntvättssessionerna varade många timmar i sträck.

"De använde alla tänkbara metoder," sade Lee. Det är svårt att med ord beskriva många av dem. De sätter en under konstant press, de använder fysiska och psykologiska tvångsmetoder… hela tiden. Man kan inte komma undan pressen – det är hårda tag."

På frågan om vad han mest saknade från USA, svarade Lee "frihet, verkligen."

Under Lees treåriga umbäranden har tusentals Falun Gong-utövare och supporters runtom i världen vädjat för hans frigivning. (news) Amerikanska kongressledamöter skrev ett brev på Lees vägnar och supporters i Washington uppgav att hans fall togs upp med president Bush. Lee har varit ämne för många mediarapporter.

Falun Gong-utövare i San Francisco planerar att på tisdagen hålla en presskonferens, där Lee detaljerat kommer att informera om övergreppen han utstod under fångenskapen i Kina. Lee kan ge en direkt inblick in i det ökända kinesiska fängelsesystemets verklighet.

AGERA NU

I FOKUS