Kinesiska regimens agenter gick för långt:

Dr. Peter Yuan Li timmarna efter att ha blivit misshandlad och bunden i sitt hem i Atlanta. Angriparna stal datorer och dokument, men lämnade andra värdesaker orörda.

Brüssel (EFGIC) – Det kinesiska kommunistpartiet befinner sig i sin dödskamp. Efter att ha spelat ut alla sina irrationella propagandatricks har partiets agenter utomlands nu förlorat all vett och sans och tar obekymrat till gangstermetoder.

Mitt på dagen den 8 februari tvingade sig två beväpnade män in i The Epoch Times chefsteknikers, Yuan Lis, bostad i Atlanta. De utdelade slag mot honom, band honom med en elkabel, tejpade för mun, ögon och öron och stal två av hans laptop-datorer samt en del dokument. Efter att Li själv lyckats ta sig loss fördes han till ett närbeläget sjukhus. Han syddes med 15 stygn i ansiktet.

På eftermiddagen den 9 februari genomsöktes hemmet tillhörande en person inom ledningen för New Tang Dynasty TV Company (NTDTV) i Paris, Chen (kvinna), och intäkterna från biljettförsäljningen till NTDTV:s kommande nyårsgala i Paris stals.

The Epoch Times är en internationell nyhetstidning med fokus på mänskliga rättigheter i Kina, och NTDTV är ett tv-bolag med bas i USA som fokuserar på kinesisk kultur. De betraktas av det kinesiska kommunistpartiet (kkp) som ett hot på grund av deras förmåga att bryta igenom kkp:s propagandamaskineri, i både Kina och utomlands – särskilt efter att Epoch Times publicerat en serie ledarartiklar med namnet ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”*, vilka bland annat exponerar kommunistpartiets våldsamma förtryck av Falun Gong. Publiceringen har inneburit att över 8 miljoner kineser sagt upp medlemskapet i partiet eller dess förgreningar.

Chens bostad efter plundringen.

När masken faller tar man till öppet våld i den fria världen

Båda mediabolagen uppger att de inte har för avsikt att låta sig skrämmas av dessa våldshandlingar, som de ser som kommunistpartiets hemliga agentverksamhet.

Chen säger: ”Detta är ett försök att skrämmas och att sabotera ett kulturellt evenemang som befrämjar vår tv-kanal. NTDTV är den enda kanalen som sänder nyheter in till Kina som inte är under den kinesiska regimens kontroll. På grund av det blir vi ofta hotade och utsatta för olika former av press från kinesiska myndigheter, i Kina eller utomlands, från hemliga agenter eller Kinas ambassaders kollaboratörer.”

På frågan om motivet för attacken i Atlanta säger chefredaktören för Epoch Times engelska upplaga, John Nania: "Stölden av Yuans två laptops, samtidigt som de lämnade saker som har ett högre ekonomiskt värde, visar på orsaken. De som gjorde detta var ute efter information om Epoch Times, det var ett motiv. Det andra motivet var uppenbart att terrorisera Yuan, och i förlängningen tidningens redaktion. Men det kommer inte att lyckas. Vi känner alla deltagande med Yuan, men delar hans beslutsamhet att fortsätta att ärligt och uppriktigt rapportera om händelser i Kina, hur mycket man än försöker avskräcka oss."

Händelserna riktade mot Peter Yuan Li och Chen, båda Falun Gong-utövare, är en del av ett större mönster där Kinas regim använder våld genom sina agenter mot Falun Gong-utövare i Väst.

Talesmannen för EFGIC (The European Falun Gong Information Centre), Peter Jahaul säger: "Vi ber rättsuppehållande myndigheter i Frankrike och USA att undersöka frågan. Det är ett angrepp från den kinesiska regimen på medborgare i våra länder. Vi ber även de båda ländernas regeringar att samtala med de kinesiska beskickningarna och inför allmänheten uttala att sådant olagligt agerande inte tolereras i Väst.

På grund av händelserna kommer Falun Gong-utövare att onsdagen den 15 februari hålla en protestaktivitet vid Kinas ambassad i Stockholm kl. 10-12 och vid Kinas konsulat i Göteborg kl. 9-12.

* Artikelserien The ”Nine Commentaries” (http://ninecommentaries.com/) vann 2005 en hög utmärkelse vid Asian American Journalist Association’s årliga sammankomst.

AGERA NU

I FOKUS