Kvinnlig Falun Gong-utövare i Peking i koma efter misshandel från polis

2007-04-03 Fysisk tortyr

Maken har tidigare mött EU-parlamentets vice ordförande

Kvinnlig Falun Gong-utövare i Peking i koma efter misshandel från polis

Maken har tidigare mött EU-parlamentets vice talman

NEW YORK/PEKING (FDI) - Falun Dafa Information Center har fått uppgifter om att 46-åriga Zhang Lianying den 20 mars misshandlades så illa i ett av Pekings kvinnoarbetsläger att hon gick in i koma. Zhang mottog akutvård för en kraftig hjärnblödning och har sedan dess återfått medvetandet. Kinesisk polis har dock bojat fast henne i sjukhusbädden och står nu under hot av ytterligare tortyr och misshandel.

Enligt källor som känner till hennes fall väl rövades Zhang första gången bort av kinesisk polis den 14 juni 2005. Hon sändes då till två och ett halvt år i tvångsarbetsläger enbart för att hon är en utövare av Falun Gong. Under tiden i lägret misshandlades Zhang upprepade gånger vilket medförde att hon delvis tappade rörelseförmågan i benen samt att ansiktet vanställdes. Vid ett tillfälle misshandlades Zhang så svårt att hon behövde 50 dagars sjukhusvård. Efter det skar myndigheterna av all kontakt mellan henne och hennes make, Niu Jinping.

Niu fortsatte att kämpa för att få henne frisläppt. I maj 2006 besökte EU-parlamentets vice talman Edward McMillan-Scott Kina, för att undersöka människorättsbrotten i landet. Under ett hemligt möte berättade Niu för McMillan-Scott om sin hustrus samt andra Falun Gong-utövares belägenhet – frihetsberövanden, tvångsarbetsläger, misshandel och tortyr runtom i Kina.

Kinesiska myndigheter fortsatte att misshandla Zhang och det är mycket möjligt att de med avsikt ökade förföljelsen av henne efter makens möte med McMillan-Scott. Under tiden hon var internerad i kvinnoarbetslägret uppmanade lägerpersonalen ofta andra fångar att tortera Zhang genom att binda ett rep runtom hennes hals, spänna åt det ända till hon var nära att förlora medvetandet och sedan misshandla henne våldsamt i ansiktet och huvudet. Källorna säger att hon var utsatt för denna slags tortyr under en period av flera månader, fram tills morgonen den 20 mars 2007 då hon kollapsade efter att ha torterats. Hon skickade till ett närliggande sjukhus och föll in i koma.

En annan Falun Gong-utövare, Cao Dong, mötte också McMillan-Scott i maj förra året och fick tydliga repressalier från kinesiska myndighetspersoner. Cao informerade McMillan-Scott ytterligare om den vitt spridda misshandeln och tortyren av Falun Gong-utövare, inklusive vissa bevis för att arbetsläger tillhandahåller levande och hälsosamma Falun Gong-utövare till sjukhus där de dödas för sina vitala organ. Enligt ett skriftligt uttalande från McMillan-Scott sade Cao att ”han med säkerhet kände till [läger för organstölder] och att han kände människor som hade skickats till dessa läger. Han hade dessutom sett liket från en av sina vänner, en Falun Gong-utövare, vars kropp hade stora hål där organen hade tagits ut.”

Endast en kort stund efter att Cao lämnade mötet med McMillan-Scott rövades han bort av kinesisk polis och han var därefter spårlöst försvunnen under flera månader. Cao dömdes senare till fem års fängelse för att ha träffat McMillan-Scott. Officiellt dömdes han för att ha ”stört den sociala ordningen” och för att ha ”propagerat för Falun Gong.”

- Dessa fall är hemska påminnelser om att den kinesiska kommunistledningen inte har ett genuint intresse i att förbättra de mänskliga rättigheterna, säger Levi Browde, talesman för Falun Dafa Information Center.

- Att närapå slå hjäl en kvinna och slänga en annan i fem års fängelse är inte det bästa sättet att belöna sin befolkning för att ha påtalat orättvisor, fortsätter Browde. Vi applåderar McMillan-Scotts arbete och uppmanar det internationella samfundet att följa hans exempel genom att undersöka illdåden mot Falun Gong samt att upprätthålla trycket på den kinesiska regimen att respektera mänskliga rättigheter.

AGERA NU

I FOKUS