Människorättsförbrytare besöker Sverige och Kungahuset

2007-06-02 Nyckelpersoner

Kinas handelsminister Bo Xilai, som kommer att vara på officiellt besök i Sverige den 8-10 juni, är stämd eller polisanmäld för folkmord, tortyr och brott mot mänskligheten i ett tiotal länder.

Bo Xilai, 58 år, var borgmästare i Dalian i Liaoningprovinsen under perioden 1993 till 2001. I september 1999 blev han kommunistpartiets vice sekreterare i provinsen. I februari 2001 blev han provinsens guvernör, en post han innehade fram till februari 2004 då han blev Kinas handelsminister.

Bo Xilai anklagas bl a för att ha haft en ledande roll i förföljelsen av Falun Gong under sin tid som borgmästare i staden Dalian samt som guvernör i Liaoningprovinsen.

Bo har systematiskt fört ner den dåvarande kinesiske presidentens Jiang Zemins direktiv till lokala nivåer i kampanjen mot Falun Gong. Han uppmuntrade aktivt till förföljelse av Falun Gong-utövare och beordrade massarresteringar, kidnappning, tortyr och dödande av Falun Gong-utövare i Liaoningprovinsen, vilket orsakade fler än 350 Falun Gong-utövares död. Den verkliga siffran kan vara betydligt högre.

Enligt FN-rapporter finns det över 1 500 Falun Gong-utövare fängslade i arbetslägret Masanjia som ligger i staden Shenyang, huvudstad i Liaoningprovinsen. Masanjia är ökänt för sin användning av tortyr för "omskolning" av Falun Gong-utövare. Kvinnor torteras med bland annat elbatonger på bröst och könsorgan. Mellan 2001 och 2004 dog många Falun Gong-utövare i Masanjia, enligt FN-rapporterna.

En nyligen släppt rapport av David Kilgour, före detta vice minister för Asien- och Stillahavsfrågor och David Matas, människorättsadvokat, presenterar omfattande bevis för storskaliga organstölder från mördade Falun Gong-utövare i Liaoningprovinsen.

Rapporten finns att ladda ned från: http://organharvestinvestigation.net

Bo har stämts eller anmälts för brott mot mänskligheten i Sverige, Finland, Spanien, Storbritannien, Polen, Ryssland, USA, Australien, Korea, Peru och Chile.

Se tidigare pressmeddelande: Kinas handelsminister polisanmäls idag under sitt Sverigebesök

 

FALUN GONG INFORMATIONSCENTER

Internet: www.falungonginfo.net

e-post: info@falungonginfo.net

Kontakt: Viveka Enoksson 0739-89 32 33

AGERA NU

I FOKUS