Inbjudan – Pressmöte om rättsprocess mot Kinas handelsminister Bo Xilai som nu besöker Sverige och Kungahuset och som Sten Tolgfors strax besöker i Kina

Plats: Kungsholmsgatan 47, Stockholm (utanför Norrmalmspolisen)

Tid: Lördagen den 9 juni klockan 14:00

Svenska föreningen för Falun Dafa kommer imorgon lördag den 9 juni på nytt att polisanmäla Kinas handelsminister Bo Xilai för mord och människorov när han är på besök i Sverige.

Föreningen anser att de brott som Kinas nuvarande handelsminister har begått under sin tid som guvernör och borgmästare i Liaoningprovinsen i Kina under åren 1999-2004 är så grova att immunitetsavtalen mellan Kina och Sverige inte skall tillämpas i fall som detta, utan att dessa grova brott bör falla under den så kallade universaljurisdiktionen. Svenska föreningen för Falun Dafa vill även undersöka om detta kan vara ett fall för ICC (International Criminal Court), även om Kinas regim valt att inte vara med i ICC.

Kontaktperson:

Dan Alfjorden 0736 205194

Bakgrund:

Kinas handelsminister Bo Xilai, som kommer att vara på officiellt besök i Sverige den 8-10 juni, är stämd eller polisanmäld för folkmord, tortyr och brott mot mänskligheten i ett tiotal länder.

Bo Xilai, 58 år, var borgmästare i Dalian i Liaoningprovinsen under perioden 1993 till 2001. I september 1999 blev han kommunistpartiets vice sekreterare i provinsen. I februari 2001 blev han provinsens guvernör, en post han innehade fram till februari 2004 då han blev Kinas handelsminister.

Bo Xilai anklagas bl a för att ha haft en ledande roll i förföljelsen av Falun Gong under sin tid som borgmästare i staden Dalian samt som guvernör i Liaoningprovinsen.

Bo har systematiskt fört ner den dåvarande kinesiske presidentens Jiang Zemins direktiv till lokala nivåer i kampanjen mot Falun Gong. Han uppmuntrade aktivt till förföljelse av Falun Gong-utövare och beordrade massarresteringar, kidnappning, tortyr och dödande av Falun Gong-utövare i Liaoningprovinsen, vilket orsakade fler än 350 Falun Gong-utövares död. Den verkliga siffran kan vara betydligt högre.

Enligt FN-rapporter finns det över 1 500 Falun Gong-utövare fängslade i arbetslägret Masanjia som ligger i staden Shenyang, huvudstad i Liaoningprovinsen. Masanjia är ökänt för sin användning av tortyr för "omskolning" av Falun Gong-utövare. Kvinnor torteras med bland annat elbatonger på bröst och könsorgan. Mellan 2001 och 2004 dog många Falun Gong-utövare i Masanjia, enligt FN-rapporterna.

En nyligen släppt rapport av David Kilgour, före detta vice minister för Asien- och Stillahavsfrågor och David Matas, människorättsadvokat, presenterar omfattande bevis för storskaliga organstölder från mördade Falun Gong-utövare i Liaoningprovinsen.

Rapporten finns att ladda ned från: http://organharvestinvestigation.net

Bo har stämts eller anmälts för brott mot mänskligheten i Sverige, Finland, Spanien, Storbritannien, Polen, Ryssland, USA, Australien, Korea, Peru och Chile.

AGERA NU

I FOKUS