Känd kinesisk försvarsadvokat bortförd av säkerhetspolis efter öppet brev till den amerikanska kongressen

Gao Zhisheng, en av Kinas mest framträdande människorättsadvokater och 2007 års pristagare av Bruno Kreisky-stiftelsens människorättspris, sågs enligt ögonvittnen föras bort av säkerhetspolis från sitt hem i Peking i söndags, den 23 september. Gao hade brutit det mest känsliga tabuet i kommunistkina genom att offentligt kräva ett slut på förföljelsen av Falun Gong.

Bortförandet kom mindre än 48 timmar efter att Gao låtit publicera ett öppet brev till kongressen i USA. I brevet bad han USA att bojkotta de olympiska spelen i Peking 2008 eftersom kommunistpartiet fortfarande driver en kampanj mot Falun Gong.

”Det åtta år långa förtrycket av Falun Gong är den mest långvariga och allvarliga mänskliga katastrofen i Kina och världen hittills," skriver Gao och tillägger att han har publicerat resultaten av sin undersökning av hemliga tortyrkammare (se http://www.epochtimes.se/articles/2007/06/05/12530.html).

Gao skriver att han längtar efter att se de olympiska spelen i Peking, men att ”mitt samvete och rättskänsla gör att det värker i hjärtat när jag tänker på de nuvarande levnadsförhållandena i det kinesiska samhället och hur de olympiska spelen kommer att utnyttjas här.”

Brevet kom dagen efter att en internationell presskonferens om honom hållits i Washington DC. Bland konferensens talare fanns kongressledamoten Ileana Ros-Lethinen, den tidigare kanadensiske departementschefen (för Asien och Stilla-havsområdet) David Kilgour, samt EU-parlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott.

”Det finns få i världen som är mer medvetna om Pekings allvarliga brister inom området mänskliga rättigheter än den berömde människorättsadvokaten och nobelpriskandidaten Gao Zhisheng," sade Ros-Lethinen.

Gaos nya bok

Gaos bortförande sammanfaller också med publiceringen av den engelska översättningen hans nya bok, Ett mer rättvist Kina (A China More Just). Boken innefattar bland annat resultaten från hans undersökningar och avslöjar en mängd skilda tortyrmetoder som det kinesiska kommunistpartiet har använt mot Falun Gong-utövare (läs mer om tortyrmetoder).

Boken återger också hans anmärkningsvärda personliga bakgrund, från att ha växt upp i en fattig bondefamilj till att slutligen bli en av Kinas främsta advokater, hans avhopp från kommunistpartiet efter att i början ha haft tilltro till systemet, förföljelsen som han och hans familj har mött, samt hans mod som stärkts av hans religiösa tro, och som har lett honom till att riskera livet för att söka rättvisa åt en mängd förtryckta grupper i Kina.

För mer information om boken: http://www.broadbook.com/english/1product.asp?id=216.

AGERA NU

I FOKUS