Fler dödade Falun Gong-utövare med bara månader kvar till de olympiska spelen

2008-04-05 Offer

Kinesiska myndigheter ”slår till hårt” mot gruppen, offer döda bara dagar efter arrestering

NEW YORK - Falun Dafa Information Center är oroat över en serie rapporter som tyder på att personer som utövar Falun Gong i Kina dödas i förvar inom bara några dagar, eller timmar, efter att ha frihetsberövats av myndigheterna. FDI skriver i ett nytt uttalande att den upptrappade misshandeln och förföljelsen har direkta samband med ansträngningar att ”radera ut” Falun Gong innan sommar-OS.

- Hastigheten med vilken Falun Gong-utövare nu grips av polis, misshandlas och sedan dödas är alarmerande och förkastlig, sade FDI-språkröret Gail Rachlin.

- Detta handlar om människor som inte ens skulle ha arresterats till att börja med. Godtyckliga arresteringar, tortyr och avrättningar utan rättsliga prövningar är inget bra sätt att ”förbereda” inför de olympiska spelen.

- Om Kinas kommunistmyndigheter önskar anordna verkligt ”framgångsrika” olympiska spel så är det att samla ihop och döda dem som kanske påminner oss om att ”allt inte står rätt till” inte det rätta sättet att göra det på. De artificiellt sterila och tysta gatorna i Peking borde ge besökaren rysningar.

FDI är särskilt oroat över de senaste rapporterna om Falun Gong-utövare som har dött i förvar kort efter arresteringarna. Inom de första tre månaderna av året har centret dokumenterat sex fall av utövare som har dött inom bara 16 dagar efter arresteringen och i en del fall inom några timmar. Jämförelsevis så nåddes en sådan siffra, vad gäller dödsfall efter kort tid i förvar, först efter hela år 2007. I flera av de senaste fallen förmådde familjemedlemmar att se kroppen innan den kremerades och såg då tecken på tortyr, t ex märken efter strypgrepp eller blånader efter elchocker.

Bland dödsfallen som har rapporterats under 2008 finns Yu Zhou, en 42-årig musiker som arresterades tillsammans med sin hustru Xu Na i slutet av januari på väg hem efter ett musikframträdande där maken medverkade. Arresteringen tillhör den arresteringsvåg i Peking som omnämns i vårt förra pressmeddelande (Hundratals Falun Gong-utövare bortförda i förberedelser inför Peking-OS).

Elva dagar efter deras frihetsberövande meddelade myndigheterna parets familjemedlemmar att komma till Qinghe's akutmottagning, där de fann att Yu redan var död. Han hade varit vid god hälsa innan arresteringen, men sjukhuset vägrade genomföra en obduktion. Xu, som släpptes 2006 efter att ha suttit fem år i fängelse för att ha utövat Falun Gong, är fortfarande i fängsligt förvar i ett häkte i Peking (Peking Detention Center). Yu utexaminerades från den franska fakulteten vid Pekings universitet.

En musikvideo med hans band (Yu spelar trummor) kan ses här:

http://www.youmaker.com/video/sv?id=571f7e4d385e4dfd86cb89fa573c6a2d001

Fall såsom Yus, och de som redovisas här nedan, indikerar en ny eskalering vad gäller hård behandling i förvar mot de som utövar Falun Gong. Det visar också på den omedelbara fara som de hundratals nyligen häktade i Peking (och annorstädes) befinner sig i.

Rapporterna stämmer också överens med vittnesmål från andra som nyligen har släppts, vilka har angett att säkerhetsagenter hade talat med dem om order uppifrån om att trappa upp förföljelsen av gruppen innan de olympiska spelen.

Sedan januari 2007 har FDI dokumenterat 129 fall av Falun Gong-utövare som har dött av misshandel och som antingen har dött i polisförvar eller som ett resultat från skador som åsamkats under förvar.

En fullständig tabell med namn och tillhörande kända detaljer kring dessa fall finns här:

http://faluninfo.net/downloads/FDI_Press/deaths-as-of-01-01-07.pdf

Tabellen har sammanställts från flera olika källor, inklusive vittnesmål från anhöriga eller vänner till de avlidna, fotobevis, och uppföljande telefonsamtal till polis- eller fängelsemyndigheter.

Här följer att antal representativa fall. Ytterligare detaljer som lämpar sig för oberoende verifikationer kan lämnas vid förfrågan.

Exempel på dödsfall från 2007 som inträffade kort tid efer arrestering:

  • Den 10 mars 2007 arresterade polis Tang Xingyun, en 65-årig kvinna från staden Shenyang i den nordvästra Liaoning-provinsen, när hon delade ut tryckt material om Falun Gong. Hon dog samma dag på polisstationen. Enligt uppgifter ska hon ha dött som en följd av att ha chockats samtidigt med åtta elbatonger.
  • Deng Wenyang, en tidigare anställd vid ”Shanhaiguan Bridge Factory” i Hebei-provinsen som var i 30-årsåldern, arresterades den 26 september 2007. Han befann sig redan i ett svagt fysiskt tillstånd efter ett tidigare frihetsberövande i augusti, men skickades trots det till tvångsarbetslägret Gaoyang. Han avled tio dagar senare den 8 oktober.

Exempel på dödsfall från 2008 som inträffade kort tid efer arrestering:

  • Gu Jianmin, 53-årig kvinna från Pudongs Nya distrikt i Shanghai, arresterades den 1 mars. Tolv dagar senare, den 13 mars, ringde en agent från den lokala 610-byrån hennes make och sade att hon inte mådde bra och skulle släppas villkorligt på ”medicinska grunder”. Efter att ha spenderat flera timmar med att fylla i formulär för hennes frigivning, togs Gus make till ett närsjukhus där en läkare förklarade henne död efter ett kort försök att rädda henne.
  • Wang Guiming, 40-man från staden Tonghua i Jilin-provinsen arresterades den 13 februari samtidigt som han sålde sötpotatis. Han togs till ett häkte vid namn Changliu och ”dömdes” inom några dagar till ”omskolning genom arbete” (vilket är kommunistpartiets namn på tvångsarbetsläger). Han förflyttades till tvångsarbetslägret Chaoyanggou den 17 februari 2008 där han enligt uppgift ska ha chockats med elbatonger. Han avled den 29 februari, 16 dagar efter sitt frihetsberövande. Hans familj tilläts se kroppen den 3 mars och fann stora blåmärken i ansiktet, på bröstet och vid analöppningen.

Sådana dödsfall verkar vara en följd av officiella föreskrifter, direkt från det kinesiska kommunistpartiets policy. Officiella uttalanden och dokument har vid upprepade tillfällen namngett Falun Gong som ett av de huvudsakliga målen för bevakning och repression i perioden innan de olympiska spelen (läs faktablad). Detta överensstämmer med regelbundna mönster av tillslag mot gruppen innan viktiga nationella tilldragelser, som exempelvis den 17:e Partikongressen i oktober 2007 (läs faktablad).

Enligt en rapport år 2005 från en journal som bevakar underrättelsetjänster, ska Kinas vice säkerhetsminister Liu Jing ha tilldelats uppgiften att utplåna Falun Gong innan de olympiska spelen (läs mer).

Mer nyligen har Amnesty International rapporterat att den förre säkerhetsministern Zhou Yongkang gav följande order i kontexten att ”framgångsrikt” genomföra de olympiska spelen i Peking: ”Vi måste slå till hårt mot fientliga krafter hemma och utomlands, såsom etniska separatister, religiösa extremister, våldsamma terrorister och... Falun Gong.” (rapport)

Sedan 1999 har FDI dokumenterat sammanlagt 3137 fall av Falun Gong-utövare som har dött till följd av olika former av förföljelse; inte enbart från misshandel och tortyr i fängsligt förvar, men också från armod och andra trauman som är sammankopplade med hela förföljelsekampanjen (en strategi från Jiang Zemin var att ruinera utövares ekonomi). Trots den till synes höga dödssiffran är den verkliga dödssiffran, på grund av hemlighetsmakeri från myndigheterna och riskerna med att skicka sådan information utomlands, med stor säkerhet mycket högre.

AGERA NU

I FOKUS