Den kinesiska regimen försöker dölja sina människorättsbrott mot Falun Gong genom brutna löften om ocensurerat Internet

NEW YORK/GÖTEBORG – Journalister och representanter för internationell media på plats i Peking för att följa de olympiska spelen, fann förra veckan sin internetuppkoppling censurerad och begränsad. Det framkom snabbt att IOC och den kinesiska regimen hade gjort en hemlig överenskommelse om att blockera viss internettrafik, vilket uppmärksammades och kritiserades av massmedia runtom i världen. Häromdagen backade den kinesiska regimen något och tillät att vissa webbplatser blev tillgängliga. Samtidigt som representanter för den kinesiska regimen sade att internet nu var fritt, fortsatte emellertid en hel del webbplatser att vara spärrade, t ex vissa av Amnesty Internationals webbplatser, alla Falun Gongs webbplatser, samt flera sajter som uppmärksammar människorättsbrotten i Tibet.

Vid en presskonferens tisdagen den 29 juli erkände Liu Jianchao, språkröret för det kinesiska utrikesdepartementet, att Falun Gongs webbplatser skulle fortsätta att blockeras. Sun Weide, talesman för Pekings olympiska kommitte (BOCOG) attackerade Falun Gong genom att säga att den traditionella andliga disciplinen "är en ond, falsk religion som har förbjudits av den kinesiska regeringen".

- Att benämna Falun Gong på detta sätt görs för att förvränga fakta och desinformera människor om vad Falun Gong är, samtidigt som man också försöker rättfärdiga en nio år lång och brutal kampanj från den kinesiska regimen för att utplåna metoden, säger Erping Zhang, talesman för Falun Dafa Information Centers i New York.

Sedan år 2000 har årliga rapporter från Amnesty International, det amerikanska utrikesdepartementet m fl dokumenterat den kinesiska regimens människorättsbrott mot Falun Gong-utövare. Det handlar om illegala frihetsberövanden, misshandel, mental och fysisk tortyr, mord, organstölder från levande människor, tvångsarbete, stöld av personlig egendom och hot mot familjemedlemmar.

- De svikna löftena till IOC om att tillåta journalister ocensurerat internet, fortsätter Zhang, är ännu ett tillvägagångssätt ämnat att dölja regimens människorättsbrott. Vi uppmuntrar reportrar på plats i Peking att undersöka varför kinesiska ämbetsmän inte vill att att ni ska se Falun Gongs webbplatser och andra webbplatser som är relaterade till mänskliga rättigheter.

Falun Gong Informationscenter hoppas att svensk massmedia på plats i Peking gör egna undersökningar och bedömningar av olika uttalanden från den kinesiska regimen och därmed undviker att bli en plattform för de förtalande stämplar på Falun Gong som används av kinesiska ämbetsmän.

46-årig kvinna avled efter 14 dagars misshandel och tortyr

Med bara dagar kvar till inledningen av 2008 års olympiska spel i Peking fick FGI häromdagen uppgifter från huvudcentret i New York (som tar emot direktuppgifter från Kina) att en medelålders, kvinnlig Falun Gong-utövare nyligen avled av sina skador efter att ha torterats och misshandlats under 14 dagar.

Xiao Sumin är den 3163:e utövaren som, enligt bekräftade uppgifter, har dött till följd av förföljelsen av Falun Gong i Kina - dock anses den verkliga dödssiffran vara många gånger högre. Xiao kom från staden Pingdu i Shandongprovinsen, ungefär 80 km norr om Qingdao, platsen för OS-tävlingarna i segling. Förutom att provinsen nu uppmärksammas för dessa tävlingar, är den också känd för att ha den fjärde högsta dödssiffran i Kina vad gäller ihjältorterade Falun Gong-utövare, som har förföljs av det kinesiska kommunistpartiet för sin andliga utövning.

- Shandong har varit ett farligt område att vara Falun Gong-utövare i. Xiao Sumins död visar kommunistregimens oförklarliga och ogrundade rädslor vad gäller Falun Gong, säger Gail Rachlin, talesman för Falun Dafa Information Center i New York.

- Dessa dödsfall kastar en mycket mörk skugga över de kommande olympiska spelen och bryter mot dess humanitära principer, fortsätter Rachlin.

Xiao Sumin före och efter misshandeln

Källor i Kina uppger att Xiao Sumin och Su Shujie, en medutövare, frihetsberövades illegalt av poliser från Pingdus 610-byrå den 30 maj. Innan dess ska Xiao ha utsatts för regelbunden förföljelse sedan juli 1999, såsom oavbruten övervakning från 610-byrån, flera frihetsberövanden, grov misshandel och stöld av personlig egendom.

Familjemedlemmar till de två kvinnorna tilläts inte att besöka dem. Xiao ska enligt uppgifter ha utsatts för oavbruten tortyr i nästan två veckor varefter hon med kritiska skador fördes till Qingdao Haici-sjukhuset. Xiao återhämtade sig aldrig från skadorna från misshandeln och dog den 21 juni efter en vecka på sjukhuset. Liksom i de flesta andra liknande fall kremerades hennes kropp omedelbart av myndigheterna för att dölja spår av tortyren och skydda gärningsmännen. Endast hennes aska lämnades över till hennes familj. Xiao lämnar efter sig en ung dotter. Sun Shujie är fortfarande försvunnen.

För mer uppgifter om nyligen bekräftade dödsfall och frihetsberövanden av Falun Gong i Kina, vilka har intensifierats under månaderna innan OS, besök Falun Dafa Information Centers webbplats (www.faluninfo.net). På grund av avsaknaden av ett riktigt rättssystem under det kinesiska kommunistpartiets styre, hoppas vi att utländsk massmedia på plats i Peking undersöker nyligen inträffade arresteringar och dödsfall.

De tragiska nyheter som nämns i våra utskick är endast toppen av det isberg som är den nio år långa förföljelsen av miljontals Falun Gong-utövare i Kina. Falun Gong Informationscenter i Sverige, samt övriga nationella informationsteam som jobbar volontärt runt om i världen med att få ut information om förföljelsen av Falun Gong, hoppas att denna verklighet inte glöms bort nu när blickarna riktas mot det stora landet i öst.

AGERA NU

I FOKUS