Bakom det olympiska skådespelet:

Rapport med detaljerade lägesangivelser i och runt Peking för platser där Falun Gong-utövare har arresterats, torterats eller dödats

NEW YORK/GÖTEBORG – Som hjälp till journalister som ska rapportera från 2008 års olympiska spel har Falun Dafa Information Center idag givit ut en rapport med detaljerad information om 16 kinesiska medborgare som nyligen arresterats eller dödats i Peking och omgivande provinser för att de utövat Falun Gong.

Rapporten ger detaljerade plats-

angivelser i och omkring Peking där Falun Gong-utövare arresterats, torterats eller dödats
(Se rapporter och kartor)

Minst nio av de 16 har dött i polisförvar sedan början av 2008 och i flera fall var lokala sjukhus och undervisningsanstalter medskyldiga till förföljelsen.

Rapporten ger profilerna för 16 personer, från en 33-årig försäljare och en 42-årig musiker till en 67-årig pensionerad professor.

”De flesta av dem som reser till Peking och OS den här veckan har troligtvis hört talas om Falun Gong och kommunistpartiets brutala kampanj för att krossa den”, säger Levi Browde, inom centret. ”Men få inser att det våld som utövas mot de här fredliga andliga utövarna har varit så genomgripande att det har påverkat de flesta områdena i Peking, inräknat dem som ligger på gångavstånd från olympiska arenor, hotell och kända landmärken.”

Rapporten innehåller följande:

16 profiler, var och en med fotografi av personen, hans/hennes adress, tidigare arbetsplats och datum för gripandet, plats för gripandet, namn på misstänkta förövare, samt en kort sammanfattning av gripandet och behandlingen i fångenskapen, när sådan finns tillgänglig.

Namn på anhöriga och bekanta som bor utomlands som kan nås för intervju efter förfrågan.

Interaktiva kartor som pekar ut ställen som har att göra med personens fall och närliggande olympiska arenor.

Korta svar på de vanligaste frågorna om Falun Gong.

”Vi förstår de utmaningar som möter journalister som vill täcka ett tabubelagt ämne som Falun Gong, men vi hoppas att den här guiden ska hjälpa dem att komma över de här hindren”, sade Browde. ”Det är av största vikt för förståelsen av Kina idag att berätta de här personernas historier som finns i den här volymen, eftersom de inte bara avspeglar de tragiska förlusterna i människoliv för en religiös minoritet/andlig utövning som förtrycks brutalt, utan än mer den verkliga fara som varje kines kan ställas inför i händerna på partistaten.”

Falun Dafa Information Center har fått rapporter om minst 8037 arresteringar av Falun Gong-utövare i 29 provinser, större städer och autonoma regioner sedan december 2007. Av dessa har fler än 500 blivit arresterade i Peking och minst 30 av dem har dömts utan rättegång till 'omskolning genom arbete' i upp till 2,5 år.

Länk till rapporten: Report Introduction | Download as PDF

Interaktiv karta: Interactive Map of Beijing | Interactive Map of China

Även organisationen Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong (CIPFG) har givit ut en guide med titeln: Torture Outside the Olympic Village: A Guide to China’s Labor Camps. Den finns online eller som en 22-sidig PDF-version

Tidigare pm:

Beijing Reporters, Tear Down This Firewall (and How To)

Den kinesiska regimen försöker dölja sina människorättsbrott mot Falun Gong genom brutna löften om ocensurerat Internet

FDI: Tio saker som vi bör veta om OS i Kina och Falun Gong


AGERA NU

I FOKUS