Ytterligare två Falun Gong-utövare dödade i samband med ”rensning” inför OS

2008-08-22 Dödslista

Torterades till döds inte långt ifrån tävlingarna i segling

NEW YORK (FDI) – Strax innan 2008 års olympiska spel i Peking inleddes avled två Falun Gong-utövare efter tortyr i Shandong-provinsen, där de olympiska tävlingarna i segling hålls.

En man, Zhong Zhenfu från staden Pingdu, dog den 20 juli, och en kvinna, Liu Xiumei från staden Zhucheng, dog den 27 juli, mindre än två veckor innan invigningsceremonin, enligt de rapporter som inkommit till Falun Dafa Information Center.

Liu Xiumei

Liu Xiumei (kvinna) – Enligt källor i Zhucheng, Shandong-provinsen, trappade den lokala polisen upp förföljelsen av Falun Gong-utövare under månaderna innan de olympiska spelen. Statskontrollerade bevakningsgrupper på grannskapsnivå har tvingats till att noga bevaka Falun Gong-utövare. Tjänstemän har tvingats lämna in dagliga rapporter om varje övervakad utövare och leta upp alla utövare som inte syns till.

Fler än 8000 utövare har arresterats i räder under månaderna innan OS (artikel).

Den 10 juli gjorde polischefen Ding Bofeng en husrannsakan i Lius hem i byn Guanzhuandian utan någon order om husrannsakan. Liu fängslades och hölls i Zhuchengs häkte.

När Lius familj gick till polisstationen i Zhucheng för att förhöra sig om hennes situation, sade man till dem att hon mådde bra och skulle släppas inom några dagar. Men den 27 juli fick Lius make ett meddelande om att hans hustru hade dött i häktet, bara 17 dagar efter hennes frihetsberövande.

Lius kropp förvaras på Zhuchengs begravningsbyrå. Inga detaljer om hennes död har hittills bekräftats.

Zhong Zhenfu (man, 58 år) – Poliser och personal från staden Pingdus 610-byrå (läs mer om 610-byrån) började omkring klockan 18 den 4 maj att genomsöka Falun Gong-utövares hem. Polisen ansåg att dessa var gömställen där utövare framställde flygblad och VCD-skivor om kränkningar av mänskliga rättigheter. De konfiskerade böcker, skrivare, parabolantenner och annan elektronisk utrustning.

Illustration av järnstol

Utan fullmakt arresterade 610-byråns personal tre utövare, Xu Aifang (kvinna), Wang Yunchong (man) and Zhong Zhenfu (man). På kvällen bands utövarnas armar och ben fast vid så kallade järnstolar och de blev förhörda.

Källor inifrån Kina säger att utövarna tre dagar senare fördes till häktet i Pingdu där vakter satte Zhong i bojor och slog på hans huvud med metallvajrar. Han sattes sedan i en metallbur. Vakterna försökte tvinga honom att förbanna grundaren av Falun Gong, men Zhong vägrade. Vakterna slog honom därpå med metallvajrar under en timmes tid och när de slutligen upphörde var Zhong så svårt skadad att han inte längre kunde stå upp.

Enligt källorna skickade vakterna honom till ett sjukhus, där en läkare konstaterade att Zhongs skador var mycket allvarliga. För att undgå ansvar för hans kritiska tillstånd skickade häktet hem honom villkorligt på medicinska grunder. Under den dryga månad som Zhong tillbringade på sjukhuset var han tvungen att själv betala sina sjukvårdskostnader, sammanlagt mer än 10 000 yuan (ca. 9000 kronor).

Utan att återhämta sig från tortyren dog Zhong Zhenfu den 20 juli, precis nio år efter att förföljelsen av Falun Gong inleddes av Kinas kommunistparti.

Zhongs bakgrund: Zhong Zhenfu och hans hustru, Zhong Shuhua (56) bodde i Zhongjia i Changle, beläget i staden Pingdu i Shandongprovinsen. De började utöva Falun Gong 1997. Från år 1999, då det kinesiska kommunistpartiet inledde sin storskaliga förföljelse av Falun Gong i hela Kina, arresterades paret vid upprepade tillfällen. Utan att någon gång uppvisa någon som helst fullmakt genomsökte polis deras hem över 50 gånger och ”konfiskerade” illegalt (läs stal) personliga tillhörigheter till ett värde av

10 000-tals kronor. År 2004 dömdes Shuhua till tre års tvångsarbetsläger och Zhenfu flydde från hemmet för att undgå arrestering.

- Vi uppmanar det internationella samfundet, medan det fortfarande är på plats i Kina under de olympiska spelen, att använda varje tillgänglig möjlighet att själva undersöka fakta. Förföljelsen måste få ett slut, sade Gail Rachlin, talesman för FDI i New York i ett uttalande.

AGERA NU

I FOKUS