Lantbrukare torterades till döds

2008-11-05 Dödslista

Fängslades för innehav av 100 flygblad om förföljelsen av Falun Gong – vilken tog hans eget liv

Falun Dafa Information Center har fått information om att en 45-årig lantbrukare från nordöstra Kina har avlidit som en följd av tortyr, efter att under tre månader olagligt hållits internerad. När han var medvetslös sattes hans fingeravtryck på en fabricerad bekännelse för ”brottet”: innehav av 100 flygblad om Falun Gong.

- Användning av fabricerade ”bekännelser” för brott som inte ens existerar, är ett mycket vanligt tillvägagångssätt mot torterade Falun Gong-utövare, säger Gail Rachlin inom Falun Dafa Information Center.

Ansedda människorättsadvokater såsom Gao Zhisheng och Li Heping har påtalat att innehav av information om mänskliga rättigheter inte bryter mot någon kinesisk lagstiftning och att det är en rättighet som den kinesiska konstitutionen skall garantera. Som en följd därav har båda dessa advokater utsatts för tortyr.

Dong Liantai bodde i Zhengjiu i den nordöstra provinsen Heilongjiang. Han avled efter att ha sänts till ett arbetsläger i provinshuvudstaden Harbin.

- Heilongjiangprovinsen har bland de högsta talen för Falun Gong-utövare som torterats till döds. Arbetslägren där är speciellt ökända för att använda grymma metoder, såsom tvångsmatning, sade Gail Rachlin

På kvällen den 24 juni stoppade två stadstjänstemän Dong när han var på väg hem på cykel. De internerade honomutan att ge någon förklaring. Polisen Fan Zimin genomsökte hans hem och tog honom till Shuangchengs polisavdelning för förhör.

Det uppges att Dong under förhören förlorade medvetandet på grund av misshandel. Enligt en bekant till Dong, som vill vara anonym, släpade då poliserna honom för att pressa hans fingeravtryck på en ”bekännelse”. Brottet var innehav av 100 flygblad om Falun Gong. Han hölls därefter fängslad i Shuangchengs interneringscenter och förhördes åter. Han anklagades för ”störande av allmän ordning”.

”Jag störde inte den allmänna ordningen genom att cykla hem. Poliserna hotade med att skicka mig till två år i tvångsarbetsläger”, uppges Dong ha sagt innan han avled.

Dong sändes också till Wanjias tvångsarbetsläger under tio dagar och togs därefter till Changlinzis tvångsarbetsläger för ”omskolning”. I försök att bryta ned hans vilja och övertygelse använde vakterna en ”tigerbänk” och tvångsmatade honom med senapsolja och högkoncentrerat saltvatten. Tortyren skadade Dong så svårt att han senare avled.

Den 28 juli fick Dongs familj meddelande om att han dömts till arbetsläger och de försökte besöka honom. Lägerrepresentanter hävdade att Dong inte fanns där, men gav ingen ytterligare förklaring. Två månader senare var Dong nära döden på grund av tortyren. Rädda att han skulle dö i fångenskap återsändes han till Shuancheng, för att hans familj skulle hämta honom.

Det är välkänt att kinesiska arbetsläger släpper Falun Gong-utövare när de är vid dödens rand, i förhoppning att kunna undvika lokal eller internationell kritik som kan komma efter att dödsfall skett i fångenskap. Om fången avlider i hemmet så är det lättare för lägeransvariga att undkomma ansvar och skuldanklagelser.

Dong avled i hög feber och svåra smärtor klockan 18.40 den 19 september, åtta dagar efter att ha släppts.

AGERA NU

I FOKUS