Pressinbjudan - Falun Gong uppmärksammar historisk dag vid Kinas ambassad och konsulat

25 april 1999, Falun Gong-utövare samlades utanför Zhongnanhai i Peking

2009 markerar att det gått 10 år med brutal förföljelse av Falun Gong i Kina. Detta förtjänar att uppmärksammas stort eftersom förföljelsen fortfarande är mycket grym och omfattande. Under de senaste tio åren har fler än 3 200 Falun Gong-utövare dödats; fler än 87 000 har utstått tortyr i kinesiskt polisförvar och hundratusentals, om inte miljoner, har olagligt spärrats in i kinesiska tvångsarbetsläger och fängelser. Även anhöriga till kinesiska utövare i Sverige utsätts för förföljelse.

Det var den 25 april 1999 som tusentals Falun Gong-utövare fridfullt samlades i Peking för att begära sin konstitutionella rätt att utöva Falun Gong fritt. Händelsen skapade rubriker över hela världen, men ännu viktigare var det för dem som åkte till Peking denna dag att de fick chansen att förklara för de kinesiska ledarna hur Falun Gong hade gett dem frid och harmoni i deras liv och att attacker från en del kinesiska tjänstemän var obefogad.

Runtom i världen kommer samhällsmedborgare såväl som lokala politiker att ansluta sig till Falun Gong-utövare för att markera den här historiska dagen.

Manifestationer i Sverige idag och i morgon

Göteborg

Falun Gong-utövare samlas utanför det kinesiska konsulatet
Plats: Grönsakstorget
Tid: OBS Redan nu, fredag den 24 april kl. 11-12

Stockholm

Falun Gong-utövare samlas vid den kinesiska ambassaden
Plats: Intill Lidovägen 8 vid Gärdet
Tid: Lördag den 25 april kl 11-12

Under båda manifestationerna kommer kinesiska utövare som var med bland de tiotusen som tyst vädjade den 25 april 1999 i Peking, att medverka och finnas tillgängliga för intervjuer.

Välkomna

Bakgrund

I juli 1999 startade Kinas kommunistparti en olaglig kampanj med arresteringar, våld och propaganda med syfte att ”utrota” Falun Gong – en opolitisk utövning; man tror att vissa ledare var rädda för inflytandet från metodens 100 miljoner utövare. Kampanjen har sedan dess växt i våldsamhet och omfattning, med miljoner som blivit arresterade eller skickade till tvångsarbetsläger. Falun Dafa Information Center har dokumenterad information om fler än 3000 dödsfall och över 87000 fall med tortyr i fängsligt förvar. Falun Gong är en traditionell ”qigong” inom Buddha-läran med rötter i det kinesiska arvet med kultivering av kropp och själ.

AGERA NU

I FOKUS