Familj i Harbin drabbad av ett andra dödsfall

2009-07-06 Dödslista
"Under en nu tioårig brutal förföljelse-kampanj är det inte ovanligt att familjer har flera medlemmar som dödats, utsatts för tortyr eller fängslats."

Falun Dafa Information Center har fått information om att en 51-årig Falun Gong-utövare som hölls fången i Harbins Daqing-fängelse avled i fängelset den 23 maj efter övergrepp. Li Min hade torterats och nekats medicinsk vård efter en stroke.

Li är en av flera personer inom samma familj som av kinesiska myndigheter har utsatts för svåra kränkningar på grund av att de utövar Falun Gong. 2007 avled Lis svåger i fångenskap i arbetsläger efter att ha torterats. Lis hustru är för närvarande fängslad i Harbins kvinnofängelse och riskerar att utsättas för övergrepp.

- Falun Gong spreds under 1990-talet främst från person till person då människor såg hur vänner och anhörigas hälsa och livssituation gagnades. Så det var inte ovanligt att flera i samma familj började utöva Falun Gong.

Men det är också på grund av det som det efter tio år av brutal förföljelsekampanj inte är ovanligt att flera personer har dödats, torterats eller fängslats i en och samma familj, säger Erping Zhang, Falun Dafa Information Center.

- Det som drabbat Li och hans familj är inget särfall. Det visar istället på hur kommunistpartiets kampanj mot Falun Gong just riktar in sig på fundamentet i det kinesiska samhället, där tvångsskiljsmässor, tortyr och död är en daglig realitet för miljoner familjer runtom i Kina.

En faders död

Li Min började utöva Falun Gong 1998. Han arresterades i mars 2005 på sin arbetsplats Harbins Hulandistrikts ekonomibyrå. Han dömdes senare till åtta års fängelse för att han utövade Falun Gong. Han sändes till Daqingfängelset, avdelning 7, där han enligt källor i Kina torterades av vakter och hans hälsa dramatiskt försämrades, vilket medförde att han fick symptom på stroke.

När hans son besökte honom under det kinesiska nyåret i februari 2009 var Li oförmögen att gå själv, utan fick bäras in till besöksrummet. Han hade också svårigheter att andas och tala. Trots hans dåliga hälsa och familjens vädjan i april 2009 om att han skulle släppas fri av medicinska skäl, så insisterade fängelseledningen på att hålla honom kvar i fångenskap.

I mitten av maj togs Li till Daqings sjukhus. Han avled den 23 maj klockan 08, vid 51 års ålder. I och med hans död uppgår det kända antalet Falun Gong-utövare som avlidit på grund av förföljelsen till 3287. Det stärker samtidigt Heilongjiangprovinsens tätplats när det gäller dödlighet hos Falun Gong-utövare - 411 utövare har sedan 1999 dokumenterats mist livet efter övergrepp - såväl som förvärrar det ökända Daqingfängelsets rykte som en plats för systematisk och brutal tortyr. För tidigare övergrepp och dödsfall i fängelse se rapport.

Lis hustru Du Xiuzhi är fortfarande fånge i Harbins kvinnofängelse. Hon arresterades samma dag som maken 2005 och dömdes senare till åtta års fängelse, också hon för att hon utövade Falun Gong. Det är inte känt om hon vet om sin makes död.

Död och tortyr - en familjehistoria

Li är inte den förste i familjen som avlidit efter övergrepp i fängelse. Hans svåger Yu Huaicai också från Hulandistriktet i Harbin, avled den 22 april 2007. Yu arresterades den 15 november 2006 och dömdes utan rättslig prövning till ett år i Changlinzis ”omskolningsläger”. I februari 2007 inledde han en hungerstrejk i protest mot den orättvisa fångenskapen.

Vakter ska enligt vad som rapporterats ha tvångsmatat honom brutalt - en metod som ofta används som en form av tortyr mot utövare, snarare än en medicinsk procedur, vilket medförde blödningar från näsa och mun som inte upphörde. Trots att hans liv var i fara vägrade lägerchefen att släppa honom. Hans familj såg honom i arbetslägret fyra dagar innan han avled och han kunde då inte tala. Yu som var 183 cm lång vägde då han avled vid 42 års ålder endast 45 kg.

Andra fall nyligen där flera medlemmar i samma familj utstått fängelse eller tortyr (dessa personer befinner sig nu utanför Kina och är tillgängliga för intervjuer):

Shuangying Zhang:

Familjefader, dömdes i april 2009 till sju års fängelse. Under de senaste tio åren har hans mor, moster, farbror, kusin och svägerska tagits till arbetsläger. Läs artikel i New York Daily News

Bu Dongwei:

Tidigare samvetsfånge hos Amnesty. Släpptes i juli 2008 efter över två års fångenskap i arbetsläger i Peking. Han var tidigare i arbetsläger samtidigt som sin hustru. Läs Amnesty-rapport. För en redogörelse över parets första fångenskap. A Love Story of Wind and Rain

Yang Guizheng och Zhang Chungang:

Mor och dotter från Liaoningprovinsen. De fick nyligen flyktingstatus i USA. Båda har varit internerade och utsatta för tortyr i arbetsläger, dottern i det ökända Masanjia. Se vidare: Des Moines Register

AGERA NU

I FOKUS