Sändes till fängelse på tio år - avled efter tortyr

2010-09-13 Dödslista

New York - Lu Manku (cirka 55 år) var far till ett barn, och avled i början av augusti under ett tioårigt fängelsestraff, i nordöstra Kina, erfar Falun Dafa Information Center.

Enligt källor i Kina avled Lu Manku efter tortyrrelaterade skador i Nanquanlingfängelset i staden Dalian i Liaoningprovinsen. Lu togs till fängelse tidigt 2008 då han tillverkade flygblad som exponerade de kränkningar av mänskliga rättigheter som Falun Gong-utövare utsätts för i Kina. Den 28 maj 2008 "dömdes" Lu i en skenrättegång till tio års fängelse.

Lus fall var ett av 863 som Informationscentret publicerade i december 2009 (news) - Lu var fall nummer 45 av 63 utövare som i slutet av 2008 till början av 2009 "dömdes" till minst tio års fängelse (list). Hans död belyser den fara som hundratusentals fängslade Falun Gong-utövare är i.

Den 10 februari 2006 genomsökte polis och personer från 610-byrån Lus hem. Polisen, som inte hade hade någon husrannsakningsorder, beslagtog böcker och annat Falun Gong-relaterat material och hotade Lus barn och föräldrar.

För att undgå att gripas tvingades Lu att leva i hemlöshet de två följande åren. Ett stort men okänt antal Falun Gong-utövare runtom i Kina - kanske tiotusentals - har varit tvungna att lämna sina hem för att undgå fångenskap och tortyr från lokala säkerhetsinstanser. Många lämnar också hemmen för att skydda sina familjer från polisens trakasserier. Utan bostad och arbete blir många utblottade och flyktingar i deras eget land.

"En person tvingas fly hemmet för att skydda sig själv och sin familj från att bli olagligt gripen av polis - och när de till sist fångar honom så sänds han till ett fängelseläger under tio år och torteras till döds. Så här är förhållandena i det kinesiska kommunistpartiets kampanj mot Falun Gong... det är ett slag i ansiktet på all mänsklig värdighet och det ödelägger familjer i hela Kina," säger Falun Dafa Information Centers talesman Erping Zhang.

AGERA NU

I FOKUS