Tio år efter självbränningen på Himmelska fridens torg - en fortsatt dödlig komplott

Falun Dafa Information Center uppmanar media att rapportera ansvarsfullt

19 Jan 2011

NEW YORK - För tio år sedan, på söndag, inträffade en dödlig iscensättning på Himmelska fridens torg i Peking. På uppdrag av kommunistpartiet satte fem personer eld på sig själva, medans kamerorna rullade.

Kinas statskontrollerade media uttalade omedelbart att personerna utövade Falun Gong och hävdade att de hade drivits till självmord av den andliga utövningen. Två av deltagarna dog i samband med självbränningen. Evenemanget har använts för att vända opinionen mot Falun Gong och för att motivera massfängslanden och tortyr av dess utövare.

Falun Dafa Information Center och andra organisationer upptäckte snabbt betydande hål och inkonsekvenser i den officiella storyn och påpekade att Falun Gong strikt förbjuder dödande, inklusive självmord. Snart utvecklades historien vidare, då en mängd avslöjande bevis visade på att de kinesiska myndigheterna hade iscensatt självbränningen som en propagandamanöver.

För att rapportera för Washington Post reste Philip Pan den 4 februari 2001 till hemstaden för två av deltagarna som miste livet. Han fann att de aldrig hade utövat Falun Gong.

Trots att självbrännarna inte var utövare av Falun Gong, sändes den propagandan oupphörligt varje kväll på kinesisk TV och upprepades effektivt i pressen, vilket underblåste hat och misstro mot gruppen i Kina. Rapporterna om utomrättslig fångenskap, tortyr och dödande av Falun Gong-utövare har ökat dramatiskt. Vad som varit en växande känsla av misstro bland kineser gällande kommunistpartiets "utrotningskampanj" mot Falun Gong-utövare, ersattes av likgiltighet eller rentav hatiskt stöd.

Västerländsk medias misslyckande att med vederbörlig noggrannhet bedömma motsägelsefulla uppgifter har alltför ofta lett till okritiskt godtagande av kommunistpartiets linje om identiteten på offren för händelsen. Detta har i sin tur bara förstärkt propagandaeffekten av självbränningen - hat mot Falun Gong - hos det kinesiska folket.

På tioårsdagen av självbränningen ber Falun Dafa Information Center media att se närmare på vad som skedde och rapportera ansvarsfullt om den dödliga händelsen. Den mänskliga kostnaden för att få det hela fel är alltför stor.

------------

Relevant news and reports:

Washington Post, “Human Fire Ignites Chinese Mystery,” Philip Pan, Feb. 4, 2001:

Philip Pan from the Washington Post traveled to Kaifeng to investigate the history of two of the immolators who had died in connection with the event, Ms. Liu Chunling and her 12-year-old daughter. The report cast serious doubt as to whether the victims were actually Falun Gong adherents.

“There was something wrong with her...She hit her mother. She hit her daughter too…No one ever saw her practice Falun Gong.” (news)

Washington Post, “China Mulls Murder Charges for Foreign Journalists,” Philip Pan, Feb. 8, 2001

A Washington Post article addressed for the first time questions by overseas Falun Gong practitioners about why the Chinese regime happened to have a camera crew in place to film the self-immolation. Chinese officials claimed their footage of the incident came from CNN, but CNN denied this was the case, as their cameraman had been arrested on the square that day. (news)

United Nations International Education Development, statement made during the fifty-third session in the sub-committee on the promotion and protection of human rights, August 2001:

“The (Chinese) regime points to a supposed self-immolation incident in Tiananmen Square on January 23, 2001 as proof that Falun Gong is an ‘evil cult’. However, we have obtained a video of that incident that in our view proves that this event was staged by the government.

False Fire, an Award-winning Documentary on the self-immolation (www.falsefire.com)

The film “False Fire,” which examines the suspicious points of the Tiananmen “self-immolation” incident, won an honorary award at the 51st Columbia International Film Festival for its analytical approach and exposure of the tragic event. One revealing slow-motion sequence taken from China Central Television’s own footage shows that one of the self-immolators, Liu Chunling—who in the official version supposedly died from burn injuries—actually received a sharp blow to the head with what looks like a metal bar, delivered by a man wearing an army overcoat. She is seen crumpling to the ground and likely died from that blow.

Boston Globe, Falun Gong Appeals for Help, Charles A. Radin, April 19, 2001.

Charles A. Radin from the Boston Globe attends a news conference on the eve of the United Nations Commission on Human Rights in Geneva. He writes, “The most striking part of yesterday’s local presentation was the screening of a slow-motion, stop-action version of a videotape that the Chinese government says shows Falun Gong members burning themselves to death … The government has broadcast the film repeatedly. In the slowed version, it appears that Liu Chunling, one of two people who died, collapsed not from the flames but from being bludgeoned by a man in a military overcoat. Falun Gong members identified the man as a police officer.” (news)

For information please visit…

• Overview of Tiananmen Square Self-immolation

• Investigation Uncovers More Details

• Characterizing Falun Gong and the Human Cost of Getting It Wrong

AGERA NU

I FOKUS