Sorglig dag i Vietnam - ansvariga för etermedia dömdes till fängelse

New York - En domstol i Vietnam dömde på torsdagen två Falun Gong-utövare till fängelse för att över radio ha sänt ocensurerade nyhetsprogram till Kina, enligt deras advokat och nyhetsrapporter. Samtidigt rapporteras att polis misshandlat och internerat andra Falun Gong-utövare som tyst samlats utanför domstolsbyggnaden, i en sittprotest mot rättegången.

Vu Duc Trung, vd för ett high-tech-företag och hans svåger Le Van Thanh, dömdes till tre respektive två års fängelse. De båda har hållits fångna i 17 månader, vilket avräknas strafftiden.

Deras advokat Tran Dinh Trien sade till nyhetsbyrån AFP, "jag sa att Vietnam har ingen lag som förbjuder Falun Gong, så de kan inte ställas inför domstol."

Epoch Times rapporterade att ett närvarande vittne sade att advokaten vederlade varje punkt som åklagarna tog upp, och att åklagarna saknade motbevis.

"Detta är ingen rättegång, det är enbart ett sätt att 'komma åt' människor. Domarna kunde inte bemöta någon av de punkter Trien lade fram. De avkunnade trots det sitt domslut," sade en kollega till Trung.

Reportrar utan gränser (uttalande) och Freedom House (brådskande) gick ut med uttalanden som fördömde domen.

- Detta är en sorglig dag för Vietnam. Dessa personers utsändningar [kortvåg] av ocensurerade nyheter till Kina åsamkade absolut ingen skada för det vietnamesiska samhället, eller bröt mot vietnamesisk lag. De borde hyllas som hjältar, inte behandlas som kriminella. Att döma Trung och Thanh till fängelse i en skenrättegång är en skam, och blir något som kan åberopas av den vietnamesiska regeringen, som viker sig för pressen från det kinesiska kommunistpartiet," sade Erping Zhang, talesman för Falun Dafa Information Center.

Bakgrund

Trung och Thanh åtalades för "olaglig informationsutsändning i kommunikationsnätvärk", för att ha sänt ut nyhetsprogrammet "Sound of Hope" genom kortvågsradio in i Kina. Innehållet i programmen från "Sound of Hope" utgörs främst av rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter, korruption, och förtryck av Falun Gong och andra förföljda grupper. Trung startade utsändningarna i april 2009. De båda personerna greps den 11 juni 2010 och har sedan dess varit fängslade.

Detta övergrepp mot Trung och Thanh sker samtidigt som trakasserierna från den vietnamesiska regeringen mot landets lokala Falun Gong-utövare ökar, utifrån press från det kinesiska kommunistpartiet. Enligt anklagelserna som riktades så arresterade den vietnamesiska regeringen de båda männen efter en diplomatisk not, daterad den 30 maj 2010, sänd från den kinesiska ambassaden till Vietnams Säkerhetsdepartement.

I noten stod att Polisdepartementet i Kina hade upptäckt radiosignaler som kom från vietnamesiskt territorium, vilka hade samma innehåll om Falun Gong som kunde höras från radiostationen "Sound of Hope". Det stod: "Det rekommenderas att alla... aktiviteter från 'Falun Gong-personer' attackeras och stoppas."

För mer information och bakgrund se:

The Epoch Times, November 10, 2011, "Vietnam Broadcasters Sentenced in Show Trial, Witnesses Say

Agence France Press, November 10, 2011, "Vietnam Falungong jailed over China broadcasts"

Freedom House, November 10, 2011, "Freedom House Condemns Prison Sentences for Vietnamese Broadcasters

Reporters without Borders, November 10, 2011, "Vietnam: Two citizen journalists jailed for illegally broadcasting to China"

AGERA NU

I FOKUS