USA: Kongressledamöter uppmanar utrikesdepartementet att ge information om organskörd i Kina

Washington - I ett unikt steg för att avslöja övergrepp inom organtransplantation i Kina, skrev den 3 oktober 106 medlemmar i den amerikanska kongressen ett brev till utrikesminister Hillary Clinton. I brevet begärs att den information som USA:s regering kan ha om missförhållanden angående transplantationsverksamhet i Kina offentliggörs. Det innefattar den information som den tidigare borgmästaren i Chongqing, Wang Lijun, tros ha lämnat under sin vistelse på amerikanskt konsulat i februari.

"Läkare i USA och runtom i världen är allt mer bekymrade över påstått oetiskt agerande vid anskaffning av mänskliga organ och kränkningar inom transplantationverksamhet utomlands. Det gäller framför allt Kina, där allvarliga anklagelser pekar på att ofattbara övergrepp har skett," läses i brevet.

"Det hävdas att Wang när han befann sig i det amerikanska konsulatet kan ha avslöjat information om organskörd från levande Falun Gong-utövare. Om sådana bevis togs emot och läggs fram, kan åtgärder vidtas för att stoppa sådana förfärliga övergrepp. Vi ber därför utrikesdepartementet att offentliggöra all information det kan ha om övergrepp relaterade till organtransplantation i Kina, inräknat dokumentation som Wang Lijun kan ha lämnat till vårt konsulat i Chengduo."

Brevet (Dear Colleague Letter) följer efter en utfrågning den 12 september om organskörd från religiösa och politiska fångar i Kina (news). Det framhålls i brevet att avgivna vittnesmål inbegrep "kinesiska sjukhus och läkare bedriver verksamhet med organskörd från fångar och levande personer som utövar Falun Gong, tillhör hemkyrkor, uighurer och tibetaner".

Brevframställan gjordes genom Robert Andrews (D-NJ) och Chris Smith (R-NJ) och är undertecknat av 106 medlemmar i de båda partierna.

Kineser dödas, organ rövas för att berika lönsam transplantationsverksamhet

I Kina görs nu näst flest transplantationer per år, efter USA, och anges till 10000 enligt officiell statistik. Den kinesiska regeringen påstår över 90 procent av organen kommer från avrättade dödsdömda fångar. Medicinska experter och verksamma inom mänskliga rättigheter säger emellertid att antalet inte stämmer och att logistiken kring att genomföra transplantationer innebär att ett sådant arrangemang är omöjligt.

Flera undersökningar hävdar att gapet fylls via samvetsfångar, framför allt från fängslade utövare av Falun Gong. Tiotusentals Falun Gong-utövare hålls internerade och undersöks medicinskt (blodgrupp och andra egenskaper, för matchning av organ hos mottagare) och dödas enligt uppgifter vid begäran för att ta organ, för att underhålla en lukrativ transplantationsverksamhet i Kina, vilken genererar hundratals miljoner dollar i intäkter (fact sheet).

Offentlig information anger att Wang, vars flykt till amerikanskt konsulat satte igång en politisk skandal på hög nivå och fick partichefen Bo Xilai att falla, var inblandad i organtransplantationer från fångar. Wang erkände 2006 att tusentals gånger varit närvarande vid organtagning och transplantationer, som polischef i Jinzhou, Liaoning. I en tidigare intervju i statlig media refererade han till erfarenheten av att se någon avrättas och "inom minuter" se deras organ i en annan person som "gripande".

* See here for the written testimonies from the September 12 hearing.

* See here for a Falun Dafa Information Center fact sheet summarizing the history and evidence of organ harvesting from Falun Gong prisoners of

AGERA NU

I FOKUS