Fyra advokater som försvarar Falun Gong-utövare kidnappade

New York - Fyra framträdande advokater för mänskliga rättigheter som företräder Falun Gong-utövare, fängslades i ett underjordiskt fängelse i nordöstra Kina, officiellt kallat ett "rättsutbildningscenter" (Legal Education Center) och har utsatts för misshandel.

Advokaterna Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng och Zhang Junjie kidnappades den 22 mars av polis efter att ha förföljts på väg till deras hotell. Anhöriga till de olagligt fängslade Falun Gong-utövarna kidnappades samtidigt som advokaterna.

Zhang Junjie frisläpptes den 27 mars och avslöjade i ett uttalande på internet att misshandeln resulterade i tre brutna revben och han uttrycker oro över säkerheten för de andra som fängslades samtidigt.

Dessa händelser visar på två betydande trender som behöver granskas av media.

För det första, att ett ökat antal kineser från alla delar av samhället, riskerar sin säkerhet genom att offentligt utmana kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong. Ett ökat antal advokater har inlett rättsproceser mot partitjänstemän, poliser och olika säkerhetsinstanser. Tiotusentals namnunderskrifter har i petitioner samlats in sedan 2010, som kräver frisläppandet av de olagligt fängslade Falun Gong-utövarna. För några år sedan var detta inget man kände till, men människor ser nu mer igenom den manipulativa propagandan som förtalar Falun Gong.

För det andra, den stängning av systemet med lägren för "omskolning genom arbete" (Reeducation Through Labor, RTL) har inte inneburit förbättrade förhållanden för Falun Gong-utövare eller några andra trakasserade befolkningsgrupper i Kina. Tvärtom kan antalet underjordiska fängelser (black jails) och hjärntvättscenter öka i en förnyad kampanj mot Falun Gong-utövare (news ). Enligt minghui.org, en USA-baserad webbsajt med ett stort kontaktnät med källor i Kina, har antalet Falun Gong-utövare som dömts till hjärntvättcentren fyrdubblats under andra delen av 2013, jämfört med första halvåret - vilket direkt stämmer med tiden för stängningen av dessa arbetsläger.

- Kidnappning av Falun Gong-utövare, deras familjemedlemmar och även deras rättsliga företrädare sker dagligdags i Kina. Även om Xi Jinpings administration basunerar ut om program mot korruption och avskaffande av det allmänt föraktliga arbetslägersystemet, så visar kidnappningarna och misshandeln av de fyra framträdande advokaterna för mänskliga rättigheter tydligt, att i verkligheten har det inte skett någon grundläggande förändring, säger Levi Browde, talesman för Falun Dafa Information Center.

Falun Dafa Information Center kräver det omedelbara frisläppandet av alla Falun Gong-utövare i Kina, såväl som de advokater och andra medborgare som stödjer dem och som olagligt fängslats. Centret uppmanar även journalister och diplomater stationerade i Kina att bevaka detta, för att trygga säkerheten för Jiang Tianyong, Wang Cheng och Tang Jitian, vilka enligt uppgift fortfarande är fängslade, och Zhang Junjie som är under åtal av en lokal rättsinstans.

AGERA NU

I FOKUS