Manifestation uppmärksammar 15 år av brutal förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina

För 15 år sedan inledde Jiang Zemin, dåvarande ledare för det kinesiska kommunistpartiet, en brutal förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina. Det blev en fasansfull kampanj som drabbat miljontals kineser.

Förföljelsen pågår än idag, vilket vi uppmärksammar på Norrmalmstorg lördag den 19:e juli kl 11-15 och på söndag den 20:e juli kl 9-11 framför den kinesiska ambassaden i Stockholm.

Falun Gong, eller Falun Dafa, är en traditionell qigongmetod som främjar hälsan och lägger vikt vid att följa sanning, godhet och tålamod i det dagliga livet. Trots detta utsätts utövare för massarresteringar, tortyr, långa fängelsestraff och tvångsarbete. Falun Gongs källor har rapporterat om tusentals som torterats till döds och familjemedlemmar som utsatts för ständiga trakasserier. En oberoende kanadensisk undersökning har avslöjat den statssanktionerade stölden av organ från Falun Gong-utövare medan dessa fortfarande lever – men dör i processen. Organen har sålts dyrt till bland andra västerländska köpare. Oberoende aktörer som FN och EU har uppmärksammat förföljelsen och organstölderna.

Varför förföljs Falun Gong-utövare?

Under 1990-talet rekommenderades Falun Gong av Kinas hälsodepartement för metodens bidrag till allmän hälsa och främjandet av moral. Att utöva Falun Gong var även kostnadsfritt. Inom några år spreds metoden till samtliga samhällsgrupper, ända upp till topparna inom kommunistpartiet. Enligt regimens egen beräkning fanns cirka 70 miljoner Falun Gong-utövare i Kina, vilket till och med var fler än antalet partimedlemmar.

Partiets ledare Jiang Zemin såg detta som ett hot mot sin maktposition och beslutade att på falska grunder förbjuda Falun Gong. Som korrumperad ledare fruktade han Falun Gong-utövare som strävade efter sanning, godhet och tålamod som ett sätt att leva.

Förföljelsen slår tillbaka mot ledarna och Falun Gong växer

Jiang beordrade personer i den inre kretsen att ansluta sig: Bo Xilai, Zhou Yongkang, Luo Gan, Liu Jing, Li Changchun med flera har lojalt bedrivit förföljelsen. Planen var att svartmåla Falun Gong-utövare och förinta metoden inom tre månader. Utövarna i Kina har dock inte låtit sig krossas utan fortsätter att med fredliga medel kämpa för sin rätt att utöva i enlighet med sin övertygelse. Det som inträffat är istället att Falun Gong spridits till över 110 länder.

Falun Gong-utövare utanför Kina har inlett rättsprocesser i många länder mot Jiang och hans kumpaner. När Bo Xilai i rollen som handelsminister besökte Sverige 2006 polisanmälde Svenska Falun Dafa-föreningen honom för mord och människorov. I början på 2000-talet, när Bo Xilai var guvernör i Liaoningprovinsen, gick han i spetsen för förföljelsen av kvinnliga Falun Gong-utövare i det ökända fängelset Masanjia. De som vägrade sluta med Falun Gong utsattes bland annat för våldtäkt.

Bo undkom rättsskipningen den gången i Sverige men med den nya lagen om straffansvar för folkmord och brott mot mänskligheten i Sverige ökar möjligheterna att ställa ansvariga inför rätta nästa gång någon av dem är på svensk mark.

Seminarium om organstöld i riksdagen

Den tidigare kanadensiske chefsåklagaren och statsrådet David Kilgour, presenterade den 23 november 2013, vid ett seminarium i den svenska riksdagen, sin och den internationelle människorättsadvokaten, David Matas, undersökning om organstölder i Kina. Den visar att den kinesiska transplantationssjukvården bedrivit systematiska organstölder från levande Falun Gong-utövare. Han fick ett stort stöd av svenska riksdagspolitiker som nu vill arbeta för införandet av en lag som förbjuder svenskar att åka till Kina för organtransplantationer, som Israel och Spanien redan har gjort. Även EU-parlamentet har agerat och i december 2013 antog det en resolution som fördömer de statssanktionerade organstölderna från samvetsfångar.

För mer information se pdf:en Change Inside China.

Arrangör för aktiviterna på Norrmalmstorg i Stockholm är Svenska föreningen för Falun Dafa och medarrangörer är SHRIC och ISHR Sweden.

Kontaktpersoner: Lei Wang: 0736-503944, Tobias Elvhage: 0703-962347

AGERA NU

I FOKUS