Fångenskap inför öppen ridå - sedan hjärntvättscenter i det tysta

2014-10-23 Familjer och barn

New York - Efter 15 år i fängelse släpptes i lördags Zhiwen Wang fri. Zhiwen Wang var koordinator i Falun Dafas forskningsinstitut i Peking [Falun Dafa Research Association]. Den lokala polisen sände honom emellertid direkt till Pekings Changpingdistrikts hjärntvättscenter.

- Vi är väldigt bekymrade över den olagliga frihetsberövningen av Wang. Hur förfärligt ett kinesiskt fängelse än kan vara, så är ett hjärntvättscenter ofta värre. Varför släppte de honom i förtid bara för att sedan direkt ta honom till ett hjärntvättscenter - säger Falun Dafa Information Centers talesman Erping Zhang.

Under senare delen av 2013 drog de kinesiska myndigheterna igång en förnyad kampanj för att skicka Falun Gong-utövare till hjärntvättscenter för mental och fysisk tortyr (news).

Zhiwen Wang var tidigare ingenjör inom den kinesiska järnvägen och volontär bland utövarna av Falun Gong i Peking. Han blev myndigheternas måltavla för att han, som man sade, var en "huvudkoordinator".

Hans familj såg honom inte förrän den 26 december 1999, då man genom en tv-utsändning över hela Kina höll en skenrättegång mot Wang och tre andra koordinatorer, där Wang dömdes till 16 års fängelse. Skådeprocessen hölls under en dag bakom lyckta dörrar, där inget försvar utifrån tilläts, och under julhelgen då det var som minst troligt att västlig media skulle bevaka.

Falun Dafa Information Center ber den internationella gemenskapen och västmedia stationerade i Peking att undersöka Wangs ärende. Hans dotter Danielle Wang, som bor i USA, är tillgänglig för intervju.

AGERA NU

I FOKUS