Nyckeltal om Falun Gong

2015-10-25 Tortyr

70-100 miljoner Falun Gong-utövare 1999

Detta är antalet personer som utövade Falun Gong i Kina före juli 1999. Siffran kommer från de kinesiska myndigheterna och citerades innan förbudet i juli 1999 vid flera tillfällen av västerländsk media som New York Times och Associated Press. Strax efter lanseringen av förföljelsen krympte den kinesiska regimen siffran dramatiskt till två miljoner som ett sätt att tona ner omfattningen av brotten mot mänskliga rättigheter.

450 000-1 miljon inspärrade i arbetsläger

Detta är det uppskattade antalet Falun Gong-utövare som olagligt hålls inspärrade i arbetsläger, fångläger och andra interneringsenheter vid varje given tidpunkt, enligt beräkningar av den oberoende forskaren och författaren Ethan Gutmann (se här och här för en detaljerad analys).

551 998 högtidliga deklarationer

Detta är antalet personliga deklarationer från utövare i Kina som skickats till en Falun Gong-webbplats utomlands. De har under tortyr tvingats att offentligt ta avstånd från sin utövning, och man avser härmed att dra tillbaka sitt avståndstagande och meddela sin avsikt att återuppta utövningen. (Se de senaste exemplen här).

87 000 dokumenterade fall av tortyr

Detta är antalet rapporter om tortyr mot Falun Gong-utövare i Kina sedan 1999.

40 000-65 000 beräknas dödade för sina organ under 2006

Detta är antalet Falun Gong-utövare som man uppskattar har dödats då man stulit deras inre organ, för att stärka en blomstrande organtransplantationsindustri i Kina. Beräkningarna är hämtade från två separata oberoende rapporter: En rapport från David Kilgour (tidigare kanadensisk statssekreterare för Asien-Stilla Havs-området) och David Matas (känd människorättsadvokat), och den andra rapporten från författaren, undersökande journalisten, och Kinaexperten Ethan Gutmann. Läs Bloody Harvest av Kilgour och Matas eller The Slaughter av Gutmann.

8 037 olagliga gripanden inför OS i Peking

Detta är antalet utövare som greps under sex månader fram till de olympiska spelen i Peking. Några dödades inom dagar eller veckor efter gripandet, medan hundratals andra därefter godtyckligt dömdes till arbetsläger eller fängelse.

4 574 dokumenterade dödsfall som en följd av tortyr

Detta är antalet Falun Gong-utövare som dokumenterats har mist livet till följd av tortyr i polisförvar eller andra former av förföljelse sedan juli 1999, enligt Falun Gong-källor och Amnesty International. Amnesty beskriver att den verkliga dödssiffran med säkerhet är högre, med tanke på den extrema svårigheten att få fram och kontrollera information i Kina i samband med lagstridiga dödsfall. (Amnesty International studie av dödsfall genom tortyr).

AGERA NU

I FOKUS