18-årsdagen för vädjan i Peking

Pressmeddelande 21 april 2017

Aktivitet: 2017-04-22 kl. 09.30-12.10

Manifestation på lördagen vid Kinas ambassad vid Gärdet

Kontaktperson: Kristina I Kleinert
isaksson_kleinert@telia.com
+46 706 647 048

Falun Gong-utövare i Sverige vill uppmärksamma 18-årsdagen för den fredliga demonstration i Peking den 25 april 1999, då över 10 000 Falun Gong-utövare vädjade om ett slut på allvarliga trakasserier och övergrepp som de utsatts för.

Vid det här laget hade regimen redan förbjudit Falun Gong-böcker, publicerat kränkande rapporter, beslagtagit tillhörigheter, trakasserat, misshandlat och arresterat utövare.

Efter att dåvarande premiärministern Zhu Rongji träffat Falun Gong-representanter på sitt kontor släpptes dock 45 utövare som gripits i Tianjin ett par dagar innan och folksamlingen lämnade lugnt och stilla platsen. Allt avlöpte lugnt och ordnat.

Men dåvarande kommunistpartiledaren Jiang Zemin motsatte sig den fredliga upplösningen och gjorde ett uttalande om att besegra Falun Gong så att partiet inte skulle bli till "åtlöje". Den 20 juli 1999 blev Falun Gong officiellt förbjudet i Kina. Jiang beordrade polisen över hela Kina att arrestera utövare och plundra deras hem. Genast började man göra massiva gripanden, husrannsakningar, kidnappningar och konfiskering av Falun Gong-relaterat material. En landsomfattande propagandakampanj mot Falun Gong lanserades samtidigt.

Då förföljelsen nu pågått i nästan 18 år vill Falun Gong-utövare i Sverige ge ett korrekt och informerat perspektiv. Referenser för mer information om 25 april:

Zhongnanhai

Journalisten Ethan Gutmanns rapport

AGERA NU

I FOKUS